ScenaTurizam

TJEDAN SLUNJA Rastoke – mjesto gdje su vile našle svoj dom

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija. Nakon “Tjedna Plitvica”,“Tjedna Otočca” i “Tjedna Gospića”, četvrti “Tjedan destinacije” posvećen je slikovitom gradu Slunju.


Nakon što smo istražili prirodne i kulturne znamenitosti grada Slunja, u drugom dijelu “Tjedna Slunja” posjetit ćemo Rastoke, idilično mlinarsko naselje pored Slunja. Zbog jedinstvenog spoja tradicije i prirode Rastoke su jedna od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o Rastokama koje možda niste znali.

Slapovi na Rastokama

Rastoke su nastale igrom prirode na mjestu gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu. Kao što i ime Rastoka kaže, na ovom mjestu se modrozelena Slunjčica rastače preko sedrenih stijena stvarajući 23 prštava slapa. Rastočki slapovi nose živopisna imena iza kojih se kriju se zanimljive priče. Najbučniji slap je prigodno nazvan Buk. Hrvojev slap dobio je ime prema mladiću Hrvoju koji se zbog nesretne ljubavi u njemu utopio, a slap Vilina kosa nazvan je u čast rastočkih vila koje imaju srebrnu kosu baš poput boje ovog slapa.

Legenda o vilama

Legenda o vilama u Rastokama stara je koliko i samo naselje Rastoke, a govori o nestašnim vilama koje su u prošlosti mlinarima krale konje i cijelu noć na njima jahale. U ranu zoru sljedećeg dana začuđeni mlinari pronalazili su umorne konje sa sitnim pletenicama na grivi. Legenda kaže da se vile na Rastokama mogu vidjeti i danas, a njihovo omiljeno okupljalište je slap Vilina kosa .

Mlinice žličare

Izuzetna ljepoti slapova na Rastokama nadopunjuje se s autentičnim graditeljskim naslijeđem mlinica žličara koje su karakteristične za krški kraj. Kod ovih mlinova odlučujući je pad i odgovarajuća količina vode koja svojim udarom u žlice pokreće uspravno vreteno i s njim spojen mlinski kamen. U prošlosti se u rastočkim mlinicama dan i noć mljelo žito iz obližnjih sela, a postojale su dvije vrste mlinova – crni mlin za mljevenje kukuruza, zobi i raži te bijeli mlin za mljevenje pšenice.

Rastočki stroj za pranje rublja

Osim za mljevenje žitarica, snaga vode se na Rastokama koristila i za pranje rublja. Davno prije izuma stroja za pranje rublja, rublje se na Rastokama “košalo” u koševima pored mlinica. Koševi su bili duboke drvene bačve s izbušenim rupama u kojima je voda prevrtala i okretala rublje sve dok ne bi bilo posve čisto.

Imanje obitelji Holjevac 

Dok su Rastoke u prošlosti imale prije svega važnu životnu funkciju – mljevenje žitarica, danas je njihova funkcija primarno turistička. Nakon razaranja u Domovinskom ratu, Rastoke su obnovljene i u njima je oživljena turistička aktivnost. Danas u Rastokama ima oko 30 domaćinstava od kojih se većina bavi iznajmljivanjem soba i ugostiteljstvom. Najznačajniji turistički kompleks je imanje obitelji Holjevac u središtu Rastoka. Na Rastokama se posjetitelji mogu opuštati u prirodi, upoznati običaje slunjskog kraja, vidjeti tradicionalni proces mljevenja brašna i pranja rublja te degustirati tradicionalna jela poput pastrve, proje, sireva, šljivovice…

Totem iz filma Winnetou

Na imanju obitelji Holjevac nalazi veliki indijanski totem koji je bio kulisa za snimanja jednog od filmova o Winnetou. Godine 1962. na Zrmanji, Plitvičkim jezerima i Rastokama sniman je njemački western hit „ Blago u srebrnom jezeru“. U Slunju je bilo smješteno indijansko selo i saloon, a lokalni ljudi su glumili kao statisti. Dok se na dvije strane totema nalaze originalni ukrasi, na druge dvije su dodani hrvatski motivi.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook Vedran Božićević Photography

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close