Turizam

TJEDAN RAKOVICE Stari grad Drežnik – čuvar Plitvičkih dolina

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Šesti “Tjedan destinacije” posvećen je Općini Rakovici, slikovitoj turističkoj destinaciji smještenoj na pola puta između Zagreba i Jadrana.


Nakon što smo se prisjetili nebeske zaštitnice Rakovice Svete Jelene Križarice, u drugom dijelu “Tjedna Rakovice” posjetit ćemo Stari grad Drežnik koji se nalazi na rubu naselja Drežnik Grad u Općini Rakovica. Zbog dobrog strateškog položaja sjeverno od Plitvičkih jezera, ova utvrda je branila Plitvičke doline kroz stoljeća i danas je važan dio povijesne i turističke baštine rakovičkog kraja.

Stari grad Drežnik sagrađen je na strmoj litici iznad kanjona rijeke Korane. Ima oblik nepravilnog četverokuta i okružen je kamenim zidinama s dvije četverokutne i jednom okruglom kulom. Prvi put se spominje već u 12. stoljeću. Bio je središte srednjovjekovne Drežničke županije, a sve do sredine 16. stoljeća njime su gospodarile hrvatske velikaške obitelji poput knezova Nelipića, Babonića i Frankopana.

Simbol otpora Turcima

Za vrijeme turske opasnosti Stari grad Drežnik je bio vrlo važno obrambeno uporište. Zajedno s utvrdama Tržac, Furjan, Slunj i Cetingrad bio je sastavni dio fortifikacijskog sustava odnosno “kordona”, zbog čega je s vremenom cijeli taj kraj nazvan Kordun. Godine 1592. utvrdu su osvojili Turci, a oslobođena je 1788. godine nakon dvodnevne opsade i snažne topovske vatre austrijskih carskih postrojbi.

Dresnik-1788

Nakon oslobođenja od Turaka Drežnik je pripao Habsburškoj Monarhiji. Sredinom 19. stoljeća prodan je jednom trgovcu koji je rušio zidine i prodavao kamen kao građevinski materijal. Zbog burne prošlosti i desetljeća devastacije, Stari grad Drežnik je početak 21. stoljeća dočekao kao ruševina.

Obnova Starog grada Drežnika

Uz potporu Općine Rakovica i Ministarstva kulture Republike Hrvatske prije deset godina je započela obnova Starog grada Drežnika, a u obnovu je uloženo više od dva i pol milijuna kuna.

IMG_7177

Okrugla branič-kula danas je potpuno obnovljena i otvorena za turističke posjete. Nalazi se na “Ruti vode”, jednoj od tri tematske rute koje se brendiraju u Plitvičkim dolinama. U unutrašnjosti kule posjetitelji mogu razgledati izložbu koja govori o prošlosti Starog grada, a na vrhu kule se nalazi vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na rijeku Koranu.

Manifestacije koje oživljavaju prošlost

Na autentičnoj lokaciji Starog grada Drežnika Turistička zajednica Općine Rakovica organizira manifestacije koje oživljavaju prošlost ovoga kraja. U kolovozu prošle godine održana je manifestaciju pod nazivom “Vitezovi Starog grada Drežnika” na kojoj su viteške udruge utjelovile srednjovjekovnu bitku i pokazale posjetiteljima kako je izgledao život u srednjem vijeku.

U lipnju ove godine kod Starog grada Drežnika prvi put se održala povijesno-turističko manifestacija “Legendama Plitvičkih dolina”. Radi se o manifestaciji obiteljskog tipa koja je oživjela legende i povijesne ličnosti vezane uz područje Općine Rakovica poput Japoda, Serežana i Eugena Kvaternika.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB | wikipedija.org

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close