ScenaTurizam

TJEDAN OTOČCA Tko je bio Barkan i zašto je po njemu nazvana biciklijada?

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Osmi Tjedan destinacije posvećen je gradu Otočcu.

Jedan od najdugovječnijih događaja u Ličko-senjskoj županiji je Barkanova biciklijada koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika. Ovu tradicionalnu biciklijadu već dvanaest godina zaredom organizira Biciklistički klub “Barkan” iz Otočca u spomen na lokalnog amaterskog slikara Željka Barkovića Barkana. Tko je bio Barkan i zašto je po njemu nazvana biciklijada, saznajte u prvom nastavku Tjedna Otočca!


 Željko Barković Barkan rođen je 1952. godine u Otočcu gdje je pohađao i osnovnu školu, dok je u Opatiji završio srednju hotelijersko-turističku školu. Kratko vrijeme radio je kao konobar, a potom je umirovljen. Bio je član dviju likovnih grupa u Zagrebu. Svoja djela je izlagao 1973. godine u Gospiću, a kao član „Grupe AZ“ 1974. i 1976. u Zagrebu. Izlagao je i u Otočcu, na samostalnoj izložbi 1984. godine te na skupnoj izložbi otočkih slikara 1996. godine. Preminuo je 2002. godine u Otočcu.

Izvor: GPOU Otočac

Stotine crteža, skica i zabilješki

Željko Barković Barkan je iza sebe ostavio stotine crteža flomasterom, skica i zabilješki. Jedan dio njegovih radova može se razgledati u stalnom postavu Muzeja Gacke u Otočcu. Kroz Barkanov umjetnički rad do izražaja dolaze i neki drugi njegovi interesi – zanimale su ga astronomija, fizika, paranormalne pojave te svijet nadnaravnoga.

Barkanovi crteži flomasterom materijalizacija su jednog posebnog viđenja svijeta u kojem se briše granica između stvarnosti i privida, gledanog i viđenog. Dominantna crna boja nagovještaj je njihove ozbiljnosti, težine, najava je to motiva koji ne ostavljaju mjesta poigravanju s formom i stilom. Jednostavnost tehnike i reduciranost palete boja kojom se autor služi naglašavaju sam sadržaj, a život, smrt, vjera, natprirodne pojave, kontakt s nepoznatim, predosjećanje apokalipse i mistični, nedorečeni krajolici teme su kojima se autor neprestano vraća, opisuje Barkanova djela Muzej Gacke Otočac.

Izvor: GPOU Otočac

Kroz Gacku biciklom

Uz slikanje, Željku Barkanu velike strasti su bile gitara, ribolov posebnom tehnikom „na rakač“ i sakupljanje gljiva. Često je putovao kroz Gacku biciklom, odlazeći na ribolov ili u sakupljanje gljiva. Upravo je po biciklu kojeg je često koristio nastala ideja Biciklističkog kluba “Barkan” iz Otočca.

Biciklistički klub Barkan Otočac

Biciklistički klub „Barkan – Otočac“ od ožujka 2007. godine okupljan djecu, mlade i ostale građane zainteresirane za natjecateljsku i rekreacijsku vožnju bicikla te sudjelovanje na različitim natjecanjima u biciklizmu. Klub promiče zdrav život kroz biciklizam i educira mlade o ponašanju u prometu, a jedna od ciljeva kluba je očuvanje i afirmacija bogatog prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa Gacke kroz razvijanje tematskih biciklističkih ruta.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Fotoklub Otočac Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close