GastroTurizam

TJEDAN NOVALJE: Znate li u čemu je tajna posebnog okusa paške janjetine i paškog sira?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Deveti “Tjedan destinacije” posvećen je Novalji, gradu Ličko-senjske županije smještenom na sjeverozapadu otoka Paga.


Nakon što smo pokušali otkriti tajnu Paškog trokuta i prisjetili se manifestacija koje možete posjetiti u Novalji tijekom godine, treći dio “Tjedna Novalje” posvećen je izvornim proizvodima s otoka Paga. Na otoku Pagu danas postoji 30.000 ovaca koje daju dva ukusna i cijenjena proizvoda, pašku janjetinu i paški sir.

Kako je nastala Paška ovca?

Paška ovca je izvorna hrvatska pasmina nastala na otoku Pagu križanjem autohtone otočne pramenke s merino ovcom iz Španjolske. Malog je rasta i veoma otporna. Tijekom vremena odlično se prilagodila na nepovoljne životne uvjete otoka u kojima mnoge druge vrste ovaca ne bi preživjele. Paška ovca navikla je na oskudnu hrana, nepristupačni krški teren, jaku buru i visoke ljetne temperature.

Biliška, Šara, Rumenka…

Pastiri na otoku Pagu tradicionalno ovcama daju imena na temelju njihova izgleda. Tako se potpuno bijela ovca zove Biliška, šarena ovca je prozvana Šara. Ovca sa blago crvenkastom vunom je Rumenka, a ovca s tamnim runom Mrkuša.

Paški sir

Najpoznatiji proizvod paške ovce je paški sir, punomasni tvrdi sir specifičnog mirisa i okusa. Za proizvodnju jednog kilograma paškog sira potrebno je od 5,5 do 7 litara mlijeka paške ovce. Prema vremenu dozrijevanja, razlikuje se mladi i stari paški sir. Mladi sir ima blaži okus i svjetlije je boje, a stari sir je pikantan, tvrđi i tamnije boje. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira. Paški sir je u svijetu prepoznatljiv i cijenjen hrvatski proizvod koji na međunarodnim natjecanjima redovito osvaja nagrade.

U čemu je tajna okusa?

Paške ovce uzgajaju se na tradicionalan način, tijekom cijele godine drže se na otvorenom i hrane se ispašom na velikim pašnjacima ograđenim suhozidom. Na škrtim kamenjarima otoka Paga rastu različite vrste aromatičnog i ljekovitog bilja (kadulja, smilje, ruta, majčina dušica, šantun, vriska) koje je privlačno ovcama jer je nakon bure prekriveno morskom soli. Kombinacija soli i aromatičnog bilja u prehrani ovaca daje poseban i prepoznatljiv okus paškom siru.

Paška janjetina

Nakon paškog sira, drugi najpoznatiji proizvod paške ovce je paška janjetina. Meso paške janjetine je blijedoružičaste boje, mekano i sočno. Poseban okus paške janjetine rezultat je ishrane janjadi isključivo ovčjim mlijekom. Paška janjetina najukusnija je u siječnju, veljači i ožujku, a priprema se na ražnju, pod pekom, u krušnoj peći ili u pećnici.

Dani paške ovce i paškog sira

Svake godine prvog vikenda u mjesecu srpnju u Pagu, Kolanu i Novalji održavaju se Dani paške ovce i sira s ciljem promocije paške ovce i sira i unapređivanja razvoja stočarstva na otoku Pagu. Na ovoj višednevnoj manifestaciji održava se niz stručnih i popularnih sadržaja te se dodjeljuju priznanja najuspješnijim proizvođačima paškog sira i uzgajivačima paške ovce.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Paška sirana Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close