ScenaTurizam

TJEDAN GOSPIĆA Kneginja Gospava, gostinjac ili Gospin sin? Legende o imenu grada Gospića

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Sedmi Tjedan destinacije posvećen je gradu Gospiću. 

Grad Gospić u središnjem dijelu Like, smješten uz rijeku Novčicu, administrativno je sjedište Ličko-senjske županije. Prostire se na površini od čak 967 km i površinom je najveći grad u  Hrvatskoj. Površina Grada Gospića veća je od površine Grada Zagreba, čak i od Međimurske županije, a također je veća i od površine Pariza i Berlina.


Područje Gospića i njegove okolice naseljeno je od pretpovijesti, a ime grada Gospića prvi put je zapisano u povijesnim izvorima 1604. godine. Neki smatraju da je Gospić dobio ime prema malom naselju u blizini grada koje se 1574. godine spominje kao selo „Gospojina“. Brojne su legende o nastanku naziva grada Gospića, a neke od njih donosimo u trećem nastavku Tjedna Gospića!

1. Legenda o kneginji Gospavi

Najpoznatija legenda o podrijetlu imena grada Gospića govori o dvije sestre koje su u davna vremena putovale ovim krajem. Jedna od njih, Gospava, bila je teško bolesna, ali zdravlje joj se popravilo nakon što je popila vodu iz rijeke kod Ribnika.

Ljekovitu vodu sestre su prozvale Lika prema riječi “lik” (lijek), a po vodi je cijela zemlja dobila ime Lika. Kneginji Gospavi se svidio krajolik pa je odlučila naseliti se u njemu. Sagradila je veliku okruglu kulu koja je po njoj nazvana Gospić. Ubrzo se oko kule naselilo nekoliko obitelji pa je cijelo mjesto po kneginji Gospavi u kuli dobilo ime – Gospić.

2. Legenda o kipu Majke Božje

Prema drugoj legendi, Gospić je dobio ime prema jednom kipu Majke Božje s malim Isusom u naručju. Ovu priču su zapisali putopisci, a kip se navodno u davnoj prošlosti nalazio u maloj grčkoj crkvi u blizini stare kule. S vremenom se crkva pretvorila u ruševinu, a od kipa je ostao čitav samo mali Isus –  mali Gospin sin odnosno “Gospić”.

3. Kapucinski gostinjac u Kaniži

Ime grada Gospića povezuje se i s redovnicima kapucinima koji su Karlobagu 1713. godine izgradili crkvu sa samostanom svetog Josipa. Prema ovom tumačenju, grad Gospić je dobio ime od latinske riječi “hospitium” koja znači gostinjac, svratište, konačište. U srednjem vijeku su u hospicijima odnosno gostinjcima boravili hodočasnici i putnici namjernici.

Naime, da bi pospješili misionarski rad kapucini su 1721. godine u Kaniži kraj Gospića sagradili gostinjac ovisan o karlobaškom samostanu i možda je baš prema tom gostinjcu grad Gospić dobio ime.

 

 

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close