Tehnologija

TESTIRANO Što umjetna inteligencija kaže o Lici? Postavili smo 4 pitanja

U svijetu je trenutno iznimno zanimljiva aplikacija CHATGPT . Bazirana je na umjetnoj inteligenciji, dakle stroju koji automatski i neovisno izbacuje podatke o temi za koju ste zainteresirani.

Naša pitanja bila su o Ličko-senjskoj županiji, Gospiću, Otočcu i Senju. Lokacijama koje objektivno čine područje teritorija Ličko-senjske županije te su vrlo jasni njihovi parametri u stvarnosti.

Umjetna inteligencija na naše pitanje “što je ličko-senjska županija?”, odgovorila je sljedeće:

Kratko, jasno i točno, umjetna inteligencija odgovorila nam je o Ličko-senjskoj županiji. Zatim smo pitali za više informacija o Senju. Odgovorila nam je sljedeće:

Senj nije u blizini granice s BIH, bar u lokalnim omjerima. U svjetskim zasigurno jest. Nakon toga, zanimao nas je Otočac. Pitali smo umjetnu inteligenciju jednostavno pitanje – gdje je Otočac?

Ovdje se dogodila prva konkretna pogreška ChatGPT-a. Za Otočac tvrdi da je središte Otočačke županije, koja ne postoji. Otočac je dio Ličko-senjske županije i to je jedina točna informacija, čime smo došli do prvog konkretnog promašaja umjetne inteligencije o Lici. Za kraj, upitali smo ju – gdje je Gospić? Evo odgovora.

Gospić je dobio ipak točne informacije, što bi značilo da je umjetnoj inteligenciji, doduše sa vrlo skromnim informacijama o svakom našem pitanju, nejasan odgovor samo oko Otočca kojeg svrstava u Otočačku županiju.

Ovom sustavu redakcija Lika Cluba (zasad) daje ocjenu 3/5. Čvrsta trojka, može umjetna inteligencija o Lici bolje, ali dajmo joj vremena!

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close