Vijesti

Teško bolesni u Hrvatskoj umiru u strašnim mukama. Zašto se to dozvoljava?

Nedavno objavljena priča o tragičnoj smrti mladog liječnika, dr. Krešimira Crnogaće, kojem liječnici navodno nisu na odgovarajući način tretirali bol, ganula je i uzdrmala mnoge u Hrvatskoj.


Njegova zaručnica Sanja Ćosić, liječnica anesteziologinja, objavila je na Facebooku da je Crnogaća, koji je bolovao od raka gušterače, posljednje trenutke proveo u boli te je apelirala na liječnike da umirućim pacijentima omoguće dostojanstven i miran kraj života.

Prirodno se nametnulo pitanje jesu li nadležni liječnici postupili ispravno ili pogrešno i zašto, je li demonstrirana nevoljkost da se daju lijekovi protiv boli pravilo ili iznimka u hrvatskim bolnicama te kakve sve nepotrebne patnje trpe brojni drugi anonimni bolesnici kada se tako nešto moglo dogoditi jednom popularnom liječniku zaručenom za anesteziologinju.

Lončarek ističe da je većina lijekova protiv bolova lako dostupna na recept i relativno jeftina.

“Primjerice, jedna ampula morfija košta oko pola eura. Ne znam za relevantna istraživanja o tome koliki je točan broj ili postotak pacijenata u Hrvatskoj koji trpe nepotrebnu bol. Ako netko od uključenih u javnu diskusiju o ovoj temi raspolaže podacima, bilo bi zaista važno obznaniti ih”, kaže liječnica koja je vodila PUB HUB tim za izradu mreže za liječenje boli.

Nezanemariv dio problema je i to što nacrt hrvatske strategije za mrežu protiv boli stoji u ladici.

“Za razliku od nekih drugih zemalja, poput Italije ili Australije, u Hrvatskoj još uvijek nemamo nacionalnu mrežu za liječenje boli. Naši timovi u PUB HUB-u, kako zagrebački tako i riječki, već dulje rade na razvoju takve mreže za Hrvatsku. Mi smo prvi nacrt izradili još prije tri godine, a onda je došla pandemija covida-19. Pandemija je sada uglavnom iza nas, ljeto je gotovo, pa je sada pravi trenutak da nacrte pretvorimo u operativne prijedloge”, kaže Lončarek.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close