Vijesti

Teške optužbe njemačkog lista: “Hrvatska policija bičuje, udara i kamenuje izbjeglice”

IMAJU I VIDEOZAPISE

Godinama tražitelji azila tvrde da ih hrvatska granična policija zlostavlja, a neki od njih su i prijavili premlaćivanja, udare elektrošokerom…


Njemački list Der Spiegel tvrdi da su prvi put videozapisi potvrdili neka od izvješća. List je objavio snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku.

List tvrdi da je video nastao u ožujku ove godine, u blizini mjesta Poljana, a za osobe u tamnim odorama tvrde da su pripadnici hrvatske policije. Oni, navodno, tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, na snimci nije moguće prepoznati odore ni oznake MUP-a. Nasilnici su lica skrili fantomkama. Ovaj njemački list dodaje da su policajci koristili palice, kamenje i ostale predmete kako bi premlatili izbjeglice. Video možete pogledati OVDJE.

Ministarstvo poriče navode

Tražitelji azila već godinama prijavljuju zlostavljanje hrvatske policije i tjera ih se u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi list. Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva na njihovim leđima. “Pushbackovi” krše hrvatski zakon o izbjeglicama ali i europsko pravo te Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Njemački list dodaje i kako hrvatske vlasti poriču da policajci koriste silu na granici ili da ilegalno vraćaju tražitelje azila natrag preko granice.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su za list da nemaju podatke da se na taj dan i u tom području išta događalo. Poručili su da bez dodatnih detalja ne mogu komentirati incident.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close