Tehnologija

Tehnologija rođenih prije 2000. godine

Mnogo je izuma za koje današnji klinci pojma nemaju da su ikad postojali. Niti znaju kako smo se mi snalazili prije mobitela ili kako nam je bilo kad su napokon ušli u masovnu upotrebu, ali smo na njih mogli spremiti samo 20 SMS poruka.


1. Život na dial-upu
Internet nije dolazio u paketu s kućnim telefonom. I bio je užasno, užasno skup. Kao prvo, spajala bih se modemom koji je proizvodio zvuk poput aliena koji pokušavaju komunicirati sa Zemljom, a kao drugo, kad bih se napokon spojila nisam baš mogla na njemu provesti cijelo poslijepodne jer je bio prilično skup. I da, ako sam bila spojena na internet, nisam mogla pričati na kućni telefon.

2. Smrad telefonske slušalice
Kad bismo išli na školske ekskurzije, prvo što bi mi mama kupila bila je kartica od 100 kuna s kojom sam se mogla javljati s telefonskih govornica. Neki su ih čak i skupljali jer su na njima bile razne fotografije i slike, slično kao na poštanskim markicama. Najgora stvar koja se pri tome mogla dogoditi jest da kad uzmeš slušalicu u ruku, skužiš da užasno smrdi.

3. Život bez YouTubea
Kad je CD došao u masovnu upotrebu, vjerovali smo kako je došlo do velike glazbene revolucije. Koliko se samo pjesama na njega mogli spržiti u odnosu na snimaje na kazetu. No, svejedno, kad sam htjela slušati nešto s CD-a prvo sam morala pronaći taj CD na koji si složila neku kompilaciju ili set od nekoliko albuma.

4. Kad Windows Explorer umre
Ono kad vam program prestane funkcionirati i Windowsi počinju izbacivati poruke o greški pa o greški greške i tako u nedogled dok vam ne zatrpa cijeli ekran. Jedino što sam mogla probati, prije nego bih ga isključila iz struje, je resetirati sa Ctrl+Alt+Del.

5. Gašenje mobitela kad skužiš da se počinje spajati na net jer košta milijarde
Prije manje od deset godina, na mobitelima se pojavila opcija spajanja na internet, no, malo tko si je mogao priuštiti taj luksuz. Ako bih uzela mami ili tati mobitel da pošaljem SMS ili dva (jer nekad nisu postojale ni besplatne poruke), a pri tome slučajno otvorila internet, panično bih ga gasila kako bi se spajanje prekinulo i kako starcima ne bi došao astronomski račun.

6. Delikatni proces stvaranja ringtona
Dakle, internet je bio skup, ali su mobiteli tijekom 2000-ih godina imali opciju snimanja. Tad bismo, kad bi htjeli neku pjesmu postaviti kao zvono, prvo je snimili na diktafonu (od mobitela) pa onda to u postavkama namjenili kao zvono. Kunem se.

7. Linija ne učitava CD (od Limp Bizkita)
Najgora stvar, nakon što potrošite dan do dva da skinete novi album svog omiljenog benda, jest da linija ili discman jednostavno ne žele učitati CD. Onda bih ga obično izvadila, polirala, vraćala natrag, probala kod prijatelja, susjeda i naposljetku dobili živčani slom.

8. Vrijeme spremanja datoteke: još nekoliko tisuća godina
Preuzeli ste neku datoteku i želite je spremiti na svoje računalo, ali dok se to dogodi slobodno možete izaći van, otići na kavu, vratiti se kući i obaviti još sto stvari jer računalo izbacuje poruku da će za jedno 30-ak godina napokon snimiti dokument.

9. Jedan školski dan, jedna downloadana pjesma
Prije škole odeš na internet i označiš što želiš skinuti tako da možeš poslušati Limp Bizkit kad dođeš kući. Eto, tako je to izgledalo.

10. Analogni miš i prokleta kuglica
Miševi za računalo nekad su imali kuglicu u sebi, a kuglica bi, ako biste u ljutnji s njim lupili od stol (dok igrate Solitaire) znala ponekad i ispasti pa se otkotrljati, recimo, ispod kreveta tako da je što teže pronađete. Postoji legenda da su neke mame svojoj djeci nakon roditeljskih sastanaka oduzimale kuglice iz miševa kako se ne bi igrali na računalima već učili.

11. Memorija mobitela je puna, imate 20 primljenih poruka
Ono kad bi ti došla dvadeseta poruka u inbox pa si morao obrisati dvije kako bi mogao odgovoriti osobi koja ti ju je poslala. Naime, mobiteli su imali memoriju koja je mogla spremiti 20 do 30 poruka, a popularni modeli su bili Nokia, Ericsson i Siemens.

12. Discman je čudo, ali pjesme preskaču
Nakon Walkmana, Discman je bio velika revolucija. Snimiš si cijelu listu pjesama koje želiš slušati i još imaš gumb kojim možeš prebacivati pjesme, a ne moraš ništa premotavati kao na kazeti. Međutim, najiritantnija stvar na svijetu koja se mogla dogoditi, osim da se isprazne baterije, bila je da ti CD preskače i da ti pjesme štekaju.

13. Google prije Googlea
Danas, bez pretjerivanja, mogu reći da je Služba općih informacija bila Google prije Googlea. Službu općih informacija na broj 981 prije široke upotrebe interneta se zvalo za sve – od traženja odgovora na pitanja iz kviza do domaće zadaće. To je bio broj koji smo svi znali i koji smo zvali kad nismo mogli pronaći neke nama prilično bitne stvari u ilustriranim dječjim enciklopedijama.


Tekst: telegram hr
Foto: wikimedia commons 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close