Zdravlje

Svjetski je dan borbe protiv artritisa!

Cilj obilježavanja Svjetskog dana artritisa je poboljšati kvalitetu života ljudi koji pate od koštano-mišićnih bolesti, ojačati poziciju pacijenata i promovirati troškovno učinkovite načine prevencije i liječenja tih bolesti.


Procjenjuje se da danas u Europi od reumatskih bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, dok u našoj zemlji od reumatoidnog artritisa boluje 50.000 osoba.

Artritis je termin koji se općenito koristi za grupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja. Ta stanja mogu zahvaćati zglobove, mišiće, ligamenta, kao i unutrašnje organe. Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji najčešće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage. Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajeni upalni znakovi povezani s artritisom. Artritis je stanje popraćeno upalom zglobova dok je artroza degenerativna bolest kod koje je hrskavica oštećena zbog trenja i trošenja.

Osteoartritis napada različite zglobove, no najčešće su pogođeni zglobovi koljena, kukova, ruke i kralješnica. Bol može ponekad biti toliko blaga da je mnogi pacijenti niti ne primijete ili pak toliko jaka da onemogućuju pokretljivost i smanjuju kvalitetu života.

Kralježnica i zglobovi koji nose većinu tjelesne težine kao što su koljena, gležnjevi i kukovi, najčešće su pogođeni osteoartritisom što utječe na pokretljivost.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: ordinacija.hr | Foto: region10ccdc.org

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close