KarijeraGrad Zagreb

SVIJETLA BUDUĆNOST ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH Održana konferencija o dijalogu mladih s EU-om

U organizaciji Savjeta mladih Vlade Republike Hrvatske i partnerima Centra za mlade grada Zagreba i nevladinih udruga, prošle srijede održana je “EU konferencija za mlade”.


Čitav događaj bio je zamišljen kao dijalog mladih iz urbanih i ruralnih sredina s donositeljima odluka, kako bi se s njima raspravio trenutni položaj mladih u Hrvatskoj i Europi, ali i njihov položaj u budućim politikama.

Jedan od prioriteta Hrvatske tijekom predsjedanja EU-om je upravo uključivanje mladih i njihovo informiranje u postupku na nacionalnoj i europskoj razini, što će posredno pridonijeti osnaživanju mladih u ruralnim sredinama, također jednom od ključnih prioriteta Hrvatske tijekom predsjedanja.

Konferenciju su otvorili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković i predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanja Herceg, a u raspravi s mladima sudjelovali su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ministar uprave dr.sc. Ivan Malenica.

Govorilo se o svim vrstama i načinima povlačenja poticaja prilikom zapošljavanja i samozapošljavanja, istaknuto je kako su mjere samozapošljavanja zadnje tri godine porasle i na njih se najviše stavlja pozornosti, ali se radi i na poboljšanju postojećih mjera, kao i donošenju novih načela za nove vrste poticanja učinkovitosti mladih.

Mladi koji su sudjelovali na konferenciji imali su brojna pitanja, kao i prijedloge za unapređenje mjera kroz koje se mogu dobiti bespovratna sredstva, produljenje postojećih mjera, kao i uvođenje modaliteta nekih mjera.

Razvijaju se centri kompetentnosti gdje će se moći educirati sami profesori kako bi pružili što kvalitetnije znanje studentima i učenicima, koji će se moći dodatno obrazovati kroz cjeloživotno obrazovanje, a čak i promijeniti zanimanje ili steći zanimanje koje se traži na tržištu rada.

Načelnik sektora u Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipović je dodao kako su mjere poticanja mladih u poljoprivredi bitni jer sve više se razvija model programa ruralnog razvoja –  jedan od programa je „Od polja do stola“, koji će razviti sustav otkupa proizvoda od OPG – ova, koja bi potom bila plasirana na stolove kroz restorane, hotele.

Zaključci konferencije su kako mladi moraju biti spremni na usvajanje novih znanja te kako se ne bi trebali previše vezivati uz jedno zanimanje. Green deal investicije su budućnost razvoja Hrvatske, s obzirom na porast popularnosti obnovljivih izvora energije, ali i sve više rastućeg trenda recikliranja plastike te njenog pretvaranja u bio goriva.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close