VijestiZdravlje

Suvremeni način života sa sobom nosi i razvoj nekih posve novih strahova

Tim Lihoreau napisao je knjigu o modernim fobijama, nakon što mu se s dvadeset godina već treći put dogodilo da je pretražujući dostupnu literaturu shvatio da ima novu fobiju (već treću po redu).


Mjesec dana je skupljao informacije i pisao priručnik “Moderne fobije – litanija suvremenih strahova”, jer smatra da fobije, koje bi nekima bile smiješne, nisu društveno prepoznate, a ljude koji ih imaju, ostavljaju u stanju potpune onesposobljenosti.

Perdetofobija – strah od ne spremanja podataka

Ovo je strah da na računalu niste pohranili ono što ste radili. Obično se manifestira kratkotrajnim napadajima panike te mahnitim trenutkom stiskanja tipke nakon kojeg slijedi erupcija sreće i olakšanja da dokument na kojem ste proveli dane radeći nije nepovratno nestao.

“Međutim, život perdetofobima kao da ne dopušta tako sretne krajeve. Perdetofob živi u konstantnom strahu da će mu niz informacijsku riječnu veleprometnicu otploviti ne samo arhiva elektorničke pošte… već i djelo njegovog života” – piše Lihoreau.

Akrafobija – strah od stanja na računu

Kraj mjeseca i bankomat ne daju dobar rezultat, a ako imate strah od toga što vas čeka na bankomatu pri kraju mjeseca, onda definitivno patite od akrafobije. Lihoreau smatra da se ova fobija uglavnom razvija tijekom studentskih dana, a ako se bolest prenese u sljedeći dio života, posljedice bi mogle biti jako okrutne. Piše 24sata.hr

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close