Tehnologija

Kako se servisira suvremena automobilska tehnologija?

Većina današnjih automobila opremljena je visokom i skupocjenom tehnologijom, čiji se kvarovi češće rješavaju računalom nego ručnim alatom. Osvrnut ćemo se na tehnologiju turbopunjača i common rail brizgaljki, koje možete naći u većini automobila srednje i visoke klase. Osim osjetno boljih performansi, takvi sustavi omogućuju postizanje sve strožih ekoloških standarda.

Servis PinjušićIako izumljen još početkom 20. stoljeća, turbopunjač je primjenu u masovnoj auto industriji našao tek od 60-tih godina. Glavna svrha im je povećanje snage motora a danas se ugrađuju u sve vrste motora te vozila od aviona pa do traktora. Ispravnost i učinkovitost turbopunjača iznimno je važna za svaki dizelski i benzinski motor, u koji je ugrađen. Tijekom rada u turbini, koja se pokreće ispušnim plinovima, nakuplja se čađa, koja je posebice opasna na lopaticama rotora. Također, s vremenom se troše ležajevi, a može doći i do iskrivljenja glavnog vratila. Zbog toga je nakon prijeđenih 100.000 km preporučljivo rastaviti i temeljito servisirati turbopunjač. Proceduru servisa turbine saznali smo u Servisu Pinjušić – Nakon rastavljanja i čišćenja, utvrđuje se stanje te po potrebi mijenja vratilo te rotor kompresora. Potom se mijenjaju radijalni i aksijalni ležaj, karike za brtvljenje ulja, gumene brtve i bočna ploča kompresora. Na kraju je najvažnije dinamički uravnotežiti posebno rotor i potom cijeli sklop u kompletu. Ako se to ne napravi, pri brzinama do 250.000/min nastaju velike inercijske sile, koje skraćuju vijek turbopunjača i mogu ga uništiti. Nakon servisiranja turbopunjač je učinkovitiji, a precizna izbalansiranost produžava mu vijek.

Common rail PinjušićTehnologija direktnog ubrizgavanja goriva pod visokim tlakom prvi put se pojavila 1997. u Alfa Romeu 156 JTD. Elektromagnetski upravljane brizgaljke rade s tlakovima i do 1800-2000 bara te osjetno smanjuju potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova. Nova generacija turbodizelskih motora (od 2005.) opremljena je piezo brizgaljkama. Prednosti u usporedbi s elektromagnetskim je triput veća brzina i preciznost, uz devet poput metka brzih i preciznih impulsa ubrizgavanja po jednom radnom ciklusu. Rade na principu kristala, koji se djelovanjem strujnog napona širi i tako aktivira rad brizgaljke. Utjecajem visokog tlaka, nepravilnog održavanja i nečistoća u gorivu kod ovog tipa često se javlja propuštanje u povratni vod, zbog habanja upravljačkog hidrauličkog ventila injektora. Otežano brtvljenje brizgaljki, zbog istrošenja kontaktnih ploha, izaziva nekontrolirano curenje goriva u cilindre i plavi dim nakon duljeg rada u leru. U konačnici, nekontrolirano curenje goriva u cilindre može izazvati oštećenje i pregaranje klipova.

 

Popravak, odnosno repariranje sastoji se od rastavljanja i ultrazvučnog čišćenje svih sastavnih dijelova, pregleda mikroskopom i identifikacija nastalih oštećenja. Mikroskopski je pregled nužan, kako bi se utvrdio stupanj oštećenja brtvenih ploha te ocijenila mogućnost obnavljanja. Posljednja faza profesionalno odrađene reparacije je kalibracija i testiranje prema ispitnom protokolu, na ispitnom stolu. – Nakon reparacije, koju radimo za 40 posto cijene nove, brizgaljke su poput novih, naglašava Mirko Pinjušić, specijalizirani serviser za diesel uređaje.

Izvor: autoportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close