Lifestyle

Sushi: razbijanje mitova o ovome popularnom jelu

I kod nas je sushi zadnjih godina postao interesantan i prisutan, a čini se kako je svakog dana sve popularniji i prihvaćeniji. Ipak, uz ovo jelo su se uvijek vezali i određeni mitovi, a koji to točno – provjerimo! Ne čitajte na prazan želudac!


Mit broj 1: Sushi je isključivo japansko jelo

Većina zemalja jugoistočne Azije ima nekakvu podvrstu, ili jelo vrlo slično sushiju. Tako da ovaj mit baš i nije točan. Sushi je jednostavno najpopularniji, ali i u drugim istočnim zemljama se jede riža, povrće i plodovi mora..

Mit broj 2: Preskup je

Kad se sushi pojavio, nudio se kao najobičnija ulična hrana. Sad je statusom u rangu hamburgera ili hot doga, i postao je cijenjeni snack. Ideji o skupoći vjerojatno pridonosi činjenica da u Japanu meni u nekim sushi barovima košta i po 500 dolara, ali gledajući širu sliku – sushi je u svom osnovnom obliku danas prihvatljiv većini.

Mit broj 3: Neke vrste sushija poslužuju se žive

Takav način pripreme jela naziva se ikizukuri, ali to je drugi ogranak japanske kuhinje i nije vezan za sushi.

829666-sushiMit broj 4: Losos je tradicionalan sastojak 

Ne, kad je sushi tek zaživio, losos se nije rabio – tek je nakon nekog vremena došao do današnjeg statusa.

Mit broj 5: Sushi znači „sirovo meso“

Porijeklo riječi sushi se još uvijek ne zna. Postoji tisuću pitanja što ono znači, ali sushi prevoditi kao “sirovo meso” je potpuno pogrešno.

Mit broj 6: Žene ne mogu biti sushi majstori zbog pretoplih ruku

Jasno, ovaj mit je potpuno promašen. Objašnjenje je jednostavno – žene se u početku nisu bavile pripremanjem sushija, ali danas u Japanu ima mnogo žena koje se mogu podičiti titulama sushi chefova.

 

Mit broj 7: Ide uz sake

I sushi i sake rade se od riže, tako da je u ovom slučaju te namirnice ipak previše. Sushi obično ide uz pivo ili zeleni čaj, tako da ćete u Japanu teško vidjeti ovukombinaciju. No, kako je lakše u hrvatsku uvesti sushi nego japansko pivo.

Mit broj 8: Sushi traži posebnu rižu

Potpuno pogrešno. Stvar je samo u tome da je možda kvalitetnija ili svježija. Jednostavno, nigdje u Japanu nećete naći „sushi rižu“, osim ako je ne naprave za lakovjerne, poput gemišta.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr
Foto: reprog.files.wordpress.com / sushiichibantowsonmd.com / static.giantbomb.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close