Lifestyle

Studenti FER-a privukli velike tvrtke iz Europe

Studenti FER-a: “Pred diplomom smo i naše područje rada je industrijska automatizacija pa smo došli na ideju napraviti stručnu radionicu koja bi činila odmak od klasičnog načina učenja.”


Studentska udruga EESTEC LC Zagreb (Eletrical Engineering STudents European AssoCiation) organizirala je PLC+stručnu elektrotehničku radionicu o industrijskoj automatizaciji koji uključuje rad na industrijskim računalima – PLC-ovima.

Radionica će se održavati do 19. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. I ovo je dokaz da su studenti danas sve svjesniji važnosti konkretnih znanja i vještina koje su neophodne za radu u gospodarstvu, a često ih nisu u mogućnosti dobiti isključivo kroz predavanja na fakultetu. “Ideja ove radionice nastala je među članovima udruge koja se bavi tom tematikom. Pred diplomom smo i naše područje rada je industrijska automatizacija pa smo došli na ideju napraviti stručnu radionicu koja bi činila odmak od klasičnog načina učenja. Misao vodilja bila nam je učiti na zanimljiv i dinamičan način sa poticanjem kompetitivnosti. Stavili smo naglasak na iskustvena znanja, predavači govore o stvarnim projektima iz vlastite prakse, o problemima s kojima su se susretali, ali i rješenjima. Govore i o samom pristupu poslu, i osobnim iskustvima. Ukratko o svemu što mlade inženjere očekuje”, pojasnio je Adriano Liebhardt, jedan od organizatora PLC+.

Teorijski dio predavanja traje osam dana nakon kojeg slijedi praksa koja se sastoji od dva zadatka zadana od strane profesora koje će rješavati studenti u timovima. Radionica nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja kao i primjenu usvojenih znanja na praktičnim zadacima kroz timski rad. “Imamo sjajnu podršku profesora, partnera iz industrije i imali smo puno prijava”, istaknula je Tena Vlahović, jedna od organizatorica PLC+. Inače, EESTEC je organizacija studenata elektrotehnike iz cijele Europe, osnovana u Nizozemskoj 1986. godine. Trenutno postoji na 54 sveučilišta u 28 država Europe. Lokalni odbor Zagreb djeluje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu od 2007. godine.

“Cilj naše udruge je međunarodna razmjena, druženje sa studentima iz ostalih zemalja Europe, integracija, učenje i upoznavanje drugih kultura uz radionice koje su povezane uz elektrotehniku i računarstvo”, kaže Liebhardt. Danas udruga kroz svoj rad uspješno organizira međunarodne i lokalne stručne radionice, kao i humanitarne akcije. Udruga broji 90-ak članova, a posao je podijeljen na timove i predsjedništvo udruge u kojem je osam članova, a konkretno za ovaj projekt imaju organizacijski tim od četiri člana. “Na naše radionice dolaze studenti iz cijele Europe, te im za vrijeme trajanja radionice osiguravamo smještaj, hranu te ih kroz razne aktivnosti upoznajemo sa našom zemljom. Sponzorstvima skupljamo sredstva i sami osmišljavamo program, a veliku podršku imamo i od djelatnika FER-a˝, tvrdi Vlahović.Teorijski dio predavanja traje osam dana nakon kojeg slijedi praksa koja se sastoji od dva zadatka zadana od strane profesora koje će rješavati studenti u timovima. Radionica nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja kao i primjenu usvojenih znanja na praktičnim zadacima kroz timski rad. “Imamo sjajnu podršku profesora, partnera iz industrije i imali smo puno prijava”, istaknula je Tena Vlahović, jedna od organizatorica PLC+. Inače, EESTEC je organizacija studenata elektrotehnike iz cijele Europe, osnovana u Nizozemskoj 1986. godine. Trenutno postoji na 54 sveučilišta u 28 država Europe. Lokalni odbor Zagreb djeluje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu od 2007. godine.

Svake godine organiziraju po jednu međunarodnu radionicu, a ove godine su organizirali čak tri, dvije lokalne i jednu međunarodnu. Od mnoštva radionica ističu radionicu Soft Skills Academy, na kojoj se uče jednostavne vještine poput rada u timu, prezentacijskih vještina, emocionalne inteligencije. Kako kaže Vlahović to su vještine koje se ne mogu naučiti na fakultetu, a potrebne su za rad. “Studentima takve radionice trebaju, pogotovo ako su na kraju fakulteta. Radionica je na razini sveučilišta te smo imali puno prijava iz Zagreba, ali i iz Rijeka i Osijeka što dokazuje kvalitetu radionice”, ističe Vlahović.

Suradnja s industrijom

Siemens im je glavni sponzor i tehnološki partner

Siemens je glavni sponzor i tehnološki partner te sudjeluju u predavanjima i koordinaciji zadataka. Ostali partneri su također tvrtke iz industrije: Inea CR, Moveo-Europe, Schneider electric, Končar KET, PHB automatizacija, Atinel. Tvrtka Siemens je u području industrijske automatizacije jedna od vodećih, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Uz to imaju sjajnu suradnju s FER-om te prepoznaju kvalitetne projekte studentskih udruga koji su vezani uz područje rada tvrtke. Kao glavni sponzori osigurali su nagradu za pobjednički tim: stručni posjet Siemensovoj tvornici i centru u Njemačkoj.

Tekst: poslovni.hr

Foto: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license. (author: Suradnik13)

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close