Zdravlje

Stručnjaci su dešifrirali što znači 11 najčešćih noćnih mora

Morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo pojavljivanje, a dok muškarci češće sanjaju nasilne snove, žene muči gubitak bližnjih u snu


Bježanje od čudovišta, osjećaj paralize, kašnjenje na važan dogovor, smrt voljene osobe te gubitak kose i zubi najčešće su noćne more koje uznemiruju muškarce i žene. Uzrok noćnih mora ne mora uvijek biti strah, odnosno češće su to druge emocije: među ostalima, krivnja, tuga, gađenje ili zbunjenost…
Kako bi barem djelomično razjasnili što se krije iza tih nesvjesnih simbola, analitičarka snova Lauri Quinn Loewenberg analizirala je upravo ono na koje se ljudi najčešće žale.

1. Ispadanje zubi

Ovaj je san povezan s komunikacijskim problemima u stvarnom životu. Postoje razne verzije snova sa zubima, no onaj s njihovim ispadanjem je najčešći. Sve što u snovima ima veze s ustima, povezano je s razgovorom, a ispadanja zubi indikacija je da ste nedavno izrekli nešto što niste smjeli ili trebali.

2. Sprovod nekog voljenog

Smrt je za mozak onog koji sanja, simbol promjena i završetaka. Ako sanjate o smrti, zapitajte se što se u vašem životu mijenja ili završava. Onaj tko umire u snu najčešće predstavlja jedan dio vaše ličnosti, neku osobinu koja vam je zajednička. Sprovod je dobar znak – otpuštanja i pomirenja kako biste mogli krenuti dalje.

3. Snovi o sramoćenju sebe

Bilo da su to snovi o ispitu koji padate, projektu na kojem ste se osramotili ili nešto slično povezani su sa stresom u poslu ili onome što mislite da se od vas očekuje. Padanje na ispitu je čest san, a nakon njega se treba zapitati tko ili što testira vaše strpljenje.

4. Incestni snovi

Snovi ljubavne tematike u kojima se akteri pretvore u nekog iz vaše obitelji često nas kao noćne more užasavaju, no seks u snovima nema isto značenje kao u stvarnosti. U snu on označava spajanje, povezanost i više se odnosi na psihičko zbližavanje koje vam je potrebno ili vam nedostaje. Također, mogu označavati težnju da posjedujemo neku osobinu onoga tko se u takvom snu pojavljuje, jer ju sami nemamo.

5. Snovi o izgubljenosti

Mjesta i putevi na kojima se izgubimo u snovima simboliziraju gdje se nalazimo u našim srcima ili mozgu. Takav san simbol je neodlučnosti u stvarnom životu, nesposobnosti donošenja odluke ili pridržavanja nje.

6. Snovi o padanju

Ovakvi snovi su oduvijek jedni od najčešćih za sve ljude, a oni indiciraju da postoji nešto u budnom životu što vas “vuče prema dnu”. Ovaj je san čest kod oboljelih od depresije, a može biti i znak upozorenja psihički teškog razdoblja na koje se treba pripremiti kako bi se spriječio pad.

7. Snovi o zaboravljanju nečega

Ova vrsta snova najčešće se javlja ljudima koji su preopterećeni brigama. To je upozorenje čovjeku u budnom životu da je na rubu te da treba posložiti prioritete i prihvatiti činjenicu da ne može ili ne stigne sve. Poruka ovog sna je – olakšaj si.

8. Vrištanje koje se ne čuje

Sanjate li da želite vrištati no to nikako ne uspijevate, to simbolizira osjećaj da se osjećate neshvaćeno, odnosno da vas se ne sluša u budnom životu. Postoji nešto što želite izraziti, no onaj tko bi to trebao čuti, nije zainteresiran.

9. Snovi o vlastitoj smrti

Iskustvo vlastite smrti u snu može biti jezivo, no i ovdje je njezin simbol promjena, kraja i otpuštanja. Nakon ovog sna trebate se zapitati što se mijenja ili podsvjesno osjećate da biste trebali promijeniti, koje odnose okončati, što odlučiti…

10. Pokušate se micati no paralizirani ste…

Ovaj također česti san sličan je onom o pokušaju vrištanja, no u njemu je problem toga što sanjač ne poduzima nešto ili se ne ponaša onako kako bi prema svojoj intuiciji trebao. Paraliza je metafora osjećaja “zaglavljenosti” u budnom životu.

11. Dijagnoza smrtne bolesti

Rak ili bilo koja druga dijagnoza koja se javlja u snu, najčešće je dijagnoza neke situacije ili odnosa u životu sanjača koji je vrlo nezdrav. Um povezuje to s bolesti kako bi pomogao da izliječimo iz svog života ne bi li se razboljeli.


 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: lonerwolf.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close