LifestyleIzdvojeno

STROŽA KONTROLA Nove propusnice će imati QR kod i bit će u digitalnom obliku

Izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa bit će podvrgnuto strožoj kontroli, odnosno bit će puno teže doći do njih nego što je to sada slučaj.


I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, ali će podatke o onima kome će ih dati morati upisivati u aplikaciju.

Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila i dobila propusnicu, uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, porezna će alarmirati sustav da taj poslodavac ne može izdati propusnice za još nekoliko prijatelja, piše Večernji list.

Ograničit će se i područje dopuštenog kretanja, odnosno ako netko živi u Karlovcu, a radi kao zaštitar u Zagrebu, neće s propusnicom moći ići u Našice jer zbog posla za tim nema potrebe.

U digitalnom obliku s QR kodom

Nove će se propusnice građanima slati mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Oni građani koji nemaju pametni telefon i ili internet, a imaju pravo na propusnicu, ne trebaju se brinuti, dovoljno je imati dokument s OIB-om putem kojeg će policija kroz sustav Tetra provjeriti smije li osoba biti izvan mjesta prebivališta, a isto tako će znati mora li biti u samoizolaciji. Varijanta provjere putem OIB-a za policiju je zapravo spasonosno rješenje, zbog čitača QR kodova kojih nemaju.

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto, odnosno da će se spriječiti zloupotrebe na koje je neki dan ukazao i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović, piše Večernji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close