VijestiZdravlje

Stresne situacije u djetinjstvu mogu utjecati na pojavu stresa u odrasloj dobi

Ako kao djeca često svjedočimo stresnim situacijama, postoji velika mogućnost da ćemo biti pod stresom i u kasnijoj životnoj dobi.


U životu se neprestano susrećemo sa stresnim situacijama – poslovnim, ljubavnim, zdravstvenim. I s mnogo truda, stres nekada jednostavno ne možemo izbjeći, a prema novom je istraživanju stres u djetinjstvu povezan sa stresom koji osjećamo u odrasloj dobi.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu “Psychological Science”, pokazali su kako su ljudi s veoma stresnim dječjim danima, priznali i visoku razinu stresa u odrasloj dobi. A taj se stres javlja zbog otpuštanja hormona kortizola.

Obično tjelesne razine kortizola dosegnu svoj vrhunac u jutarnjim satima, a zatim se smanjuju tokom dana (najniža je razina prije odlaska u krevet).

U ovoj su studiji znanstvenici zaključili kako stres ranije u životu rezultira i onim kasnijim, pogotovo u 37. godini života, a te su osobe imale drugačiji uzorak kortizola te mu se fluktuacija razlikovala od onih koji se nisu susretali sa stresnim životnim situacijama.

“Otkrili smo kako rana izloženost stresu ima veliku ulogu u razvoju nezdravih uzoraka izlučivanja hormona kortizola kasnije u životu. No, ovo se događa ako osoba prolazi kroz jako stresne situacije nekada i sada”, rekao je znanstvenik Ethan Young, piše portal MindBodyGreen.

No, dobra je vijesti da ako dijete doživi određene traume, ne znači da će kasnije osjetiti posljedice na izlučivanju kortizola, ali se mogu pojaviti ostali zdravstveni problemi – hormalne promjene, problemi sa spavanjem i loš imunološki sustav.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Flickr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close