LifestyleIzdvojeno

Stočar s Velebita Petar Babić: “Onog trenutka kad nestane blago, nestat će i ljudi”

PLODOVI ZEMLJE

Ja sam Petar Babić koji volim svoje Krasno, svoju Hrvatsku, i naravno svoj Velebit”, rekao je u prilogu HRT-ove emisije Plodovi zemlje ovaj stočar koji bez zadrške ističe koliko mu je stalo do njegovog surovog, a opet tako lijepog i bogatog kraja.


Na svom OPG-u brine o 28 grla, kako kaže, repova, koje nastoji držati u dobroj formi i što otpornijim na teške planinske uvjete.

Petar je zaljubljen u velebitsku prirodu i posao koji radi. Žalosti ga samo što se gube vrijednosti nomadskog stočarstva po čemu je Velebit nekada bio poznat.

Nitko na Balkanu nije satra’ nomadski život kako smo ga mi satrali. To je ono što me žalosti. Ti nikad u životu ne možeš nešto dobiti, a da nešto ne izgubiš ili nešto izgubiti da nešto ne dobiješ. Tako je i s našim planinama. Pošto nije bilo stoke vjerojatno su narasla neka stabla koja se danas eksploatiraju. Ali moje je mišljenje da će onog trenutka kad nestane stoke, nestati i ljudi”, smatra Petar.

Pogledajte reportažu iz Krasna!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: HRT screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close