Tehnologija

Što smo najviše guglali ove godine?

Bliži se kraj godine, a s njim se često javnost podsjeća na najznačajnije događaje u posljednjih 12 mjeseci. U moru generičkih listi s pregledom najboljih pjesama, glumaca, filmova i knjiga ističe se internetska tražilica Google koja je objavila liste pojmova koje su njegovi korisnici ove godine najviše pretraživali, a može se vidjeti i pretraga pojmova po državama svijeta.


Sudeći po listi pojmova koji su se najviše pretraživali na globalnoj razini može se primijetiti kako ljude diljem svijeta ponajviše zanimaju politička i društvena događanja, showbizz i sport, a slične teme interesantne su i kod domaće javnosti, barem što se tiče pretraživanja pojmova u Hrvatskoj.

Među najbitnijim momentima ove godine koji su se pretraživali na Googleu ističu se nedavni teroristički napad na Pariz, njih slijedi ovogodišnja dodjela Oscara, 11. Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Australiji i Novom Zelandu, Svjetsko prvenstvo u ragbiju, Star Wars, te pretraživanje poznatih osoba koje su nas napustile ove godine.

1. Naguglaniji pojmovi u svijetu

Sam vrh ljestvice drži Lamar Odom, NBA košarkaš, zvijezda realitya i muž Khloe Kardashian. Lamar je ovu godinu obilježio mnogim kontroverzama. U listopadu je pronađen bez svijesti u bordelu u Nevadi, nekoliko dana je bio u komi, preživio je nekoliko srčanih udara i zatajenje bubrega, a njegova žena Khloe odgodila je njihov razvod braka kako bi se slavni košarkaš oporavio.

Iza njega se na ljestvici nalazi francuski satrični list Charlie Hebdo čijih je 11 novinara ubijeno u terorističkom napadu u siječnju ove godine, dok treće mjesto drži multiplayer igra Agar.io dizajnera Matheusa Valadaresa.

1. Lamar Odom
2. Charlie Hebdo
3. Agara.io
4. Jurrasic World
5. Pariz
6. Furious 7
7. Fallout 4
8. Ronda Rousey
9. Caitlyn Jenner
10. American Sniper

2. Najčešće pretraživane osobe u svijetu

Na čelu ljestvice najčešće pretraživanih osoba ponovno se na prvom mjestu našao Lamar Odom kojeg slijedi Ronda Rousey, bivša UFC-ovka, dok se na trećem mjestu nalazi Caitlyn Jenner, nekadašnji Bruce Jenner koji je ove godine tijekom intervjua s Diane Sawyer javno obznanio svoju promjenu spola.

1. Lamar Odom
2. Ronda Rousey
3. Caitlyn Jenner
4. Adele
5. Charlie Sheen
6. Ruby Rose
7. Donald Trump
8. Sia
9. Dakota Johnson
10. Jeremy Clarkson

3. Najčešće pretraživane TV emisije u svijetu

Među najčešće pretraživanim TV emisijama na globalnoj razini na prvom mjestu je brazilski Big Brother, a na ostatku popisa prednjače serije poput Jessice Jones, Fear The Walking Dead, Better Call Saul, Game of Thrones ili Dardevila.

1. Big Brother Brazil
2. Jessica Jones
3. Bigg Boss
4. Fear The Walking Dead
5. Better Call Saul
6. Game of Thrones
7. Daredevil
8. One Punch Man
9. Verdades Secretas
10. Scream Queens

4. Najčešće pretraživane osobe u Hrvatskoj

Među najčešće pretraživanim osobama u Hrvatskoj se nalaze osobe iz političkog i društvenog života. Prvo mjesto zauzela je Tina Katanić, na drugom Tomislav Salopek, radnik iz Hrvatske kojeg su oteli i ubili teroristi ISIS-a, a na trećem je mjestu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Zanimljiva je činjenica da se na petom mjesto u domaćih top deset najčešće pretraživanih osoba uspjela smjestiti Mia Kalifa, američka porno-glumica.

1. Tina Katanić
2. Tomislav Salopek
3. Kolinda Grabar Kitarović
4. Kemal Monteno
5. Arsen Dedić
6. Mia Khalifa
7. Ivana Fogadić
8. Božo Petrov
9. Nina Kraljić
10. Drago Prgomet

5. Najčešće pretraživane TV emisije u Hrvatskoj

Ove godine domaće televizijske kuće ponudile su svojem gledateljstvu raznu paletu emisija, poput povratničke Farme i Big Brothera, The Voicea, X Factor Adrie i Zvjezdica.

1. Big Brother
2. Farma
3. The Voice
4. X Factor Adria
5. Kud puklo da puklo
6. Ljubav i novac
7. Crno bijeli svijet
8. Tvoje lice zvuči poznato
9. Draguljareva kći
10. Zvjezdice

6. Najčešće pretraživani ‘kako’

Većina nas je barem jednom u Google upisao ‘kako napisati molbu’ i to je sasvim legitimna pretraga koja se našla na osmom mjestu najpretraživanijih ‘kako’ u Hrvatskoj. Ali, neke od radnji koje smo ove godine upisivali ipak su malo čudne.

1. Kako glasati na izborima
2. Kako napraviti ljigavca
3. Kako ubrzati rast kose
4. Kako smanjiti trbuh
5. Kako skinuti temperaturu
6. Kako napraviti narukvicu od gumice
7. Kako napisati molbu
8. Kako okupati bebu
9. Kako smršaviti
10. Kako ispeći kestene


 

Tekst: telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close