ŽupanijskaPolitika

Što se dogodilo s Nezavisnom listom Bura promjena? Više nitko s nikim, točnije – gotovo svi protiv svih

U SAMO 4 GODINE

Ususret lokalnim izborima 2021. godine, prisjetili smo se političke platforme koja je prije 4 godine uzdrmala političku scenu Ličko-senjske županije. Gdje su danas članovi Bure promjena, stranke koja je na lokalnim izborima 2017. godine donijela značajne političke promjene na ovim prostorima?


Kad se pojavila na političkoj sceni Ličko-senjske županije, Nezavisna lista Bura promjena je okupljala političare raznih političkih uvjerenja koji su govorili da im je zajednički cilj boljitak Ličko-senjske županije. Na lokalnim izborima 2017. godine nositelj liste i kandidat za gradonačelnika Grada Gospića bio je poduzetnik i pravaš Karlo Starčević, dok je kandidat za župana ispred liste bio tadašnji predsjednik ličkog HNS-a Ernest Petry. Među istaknutijim imenima na kandidacijskoj listi bila su i dva gradonačelnika,  Ante Dabo iz Novalje i Stjepan Kostelac iz Otočca, te Ante Kovač, učitelj iz Korenice i novo ime na ličkoj političkoj sceni.

Dok su kao tada nezavisni Dabo i Kostelac zadržali svoje gradove, Kovač i Starčević su HDZ-u “uzeli” Gospić i Općinu Plitvička jezera. Osvojivši čak tri grada i jednu općinu, Bura promjena je na izborima prije 4 godine uzdrmala dugogodišnju vladavinu HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji i porazila ga na vrlo ozbiljan način. HDZ im to nikad nije oprostio, a na ovim izborima će zasigurno pokušati vratiti sve u svoje ruke.

Izbori 2019. – “drukčija i politički autentičnija” Bura promjena

Dvije godine kasnije, na prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije održanim 10. ožujka 2019. godine, Nezavisna lista Bura promjena je nastupila, kako su tada i sami isticali, “drukčija i politički autentičnija”.

Za razliku od lokalnih izbora 2017. godine, ovog puta s liste su izostala dva bivša čelna lica Bure promjena – Ernest Petry i bivši nositelj liste Karlo Starčević. Na izborima za županijsku skupštinu 2019. godine Karlo Starčević je bio na listi HSP-a, dok je Petry nastupio kao jedan od kandidata HDZ-a.

O uzrocima razilaženja sa Starčevićem i Petrijem Dabo je govorio na predizbornom skupu Bure promjena u Novalji

Bura promjena je na izborima prije dvije godine okupljala širu političku platformu koja je na svojoj kandidacijskoj listi imala i važne kandidate iz dviju političkih stranaka, HSP-a i HNS-a. Na našu nezavisnu listu oni su išli bez stranačke markice jer je to bio naš jedini uvjet. U međuvremenu oni su se znatno približili ‘novom’ ličkom HDZ- u i aktivno sudjelovali u rušenju županijskog proračuna. To je ključna točka na kojoj smo se razišli”, istaknuo je tada Dabo.

Uz nositelja liste, gradonačelnika Novalje Antu Dabu, čelna imena Nezavisne liste Bura promjena na izborima 2019. ostali su gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač.

Glavna politička utakmica vodila se između bivšeg lidera ličkog HDZ-a Darka Milinovića i njegovih bivših stranačkih kolega iz Hrvatske demokratske zajednice, koja je postala pobjednik izbora za Ličko-senjsku županiju. Darko Milinović kao nezavisni kandidat se našao na drugom mjestu, Hrvatska stranka prava Karla Starčevića na trećem, dok je Bura promjena Ante Dabe bila četvrti izbor glasača.

Izbori 2021. – stara lica ispred novih ili drugih stranki

Osnivanjem nove Milinovićeve stranke desnog centra “Lika, primorje i otoci” Bura promjena je ostala bez još dva istaknuta imena.

Kako je objavljeno još u prosincu 2020. godine, čelnik Bure promjena Ante Dabo postao je zamjenik predsjednika stranke LIPO Darka Milinovića, a gradonačelnik Stjepan Kostelac povjerenik stranke LiPO za svoj grad. Od istaknutijih članova Bure promjena preostao je još Ante Kovač, koji se, za razliku od svojih kolega, odbio pridružiti novoj stranci i stati kao podrška politici Darka Milinovića.

Da je načelnika Općine Plitvička jezera pozvao u svoju novu stranku, Milinović je otkrio u razgovoru za Hinu:

“Svog sam najvećeg kritičara pozvao da se priključi stranci jer želim da iskoristimo sve njegove i moje kvalitete i ispravljamo slabosti iz prošlosti, kojih sam ja svjestan”, izjavio je Milinović neposredno nakon Osnivačkog sabora stranke Lipo.

U samo četiri godine Buru promjena su napustila gotovo sva istaknutija imena. Danas se nakon velike pobjede nad HDZ-om, može zaključiti da Nezavisna lista Bura promjena više ne postoji, a da je polovica njenih glavnih aktera danas stala uz Darka Milinovića, onog protiv kojeg su se pred samo četiri godine grčevito borili.

Što dalje bez Nezavisne liste Bure promjena?

Pred građanima Ličko –senjske županije su novi lokalni izbori, za koje mnogi kažu da će biti najneizvjesniji i najzanimljiviji ikada. Većina kandidata za nadolazeće lokalne izbore još nije odlučila istaknuti svoju kandidaturu. Tko će sve ući u bitku za gradonačelnike i načelnike još nije službeno poznato, no bitka, ako ne i rat za župana između HDZ-a i LIPO-g, već je počeo. Poznato je da će u političkom srazu s Darkom Milinovićem na lokalnim izborima 2021. godine ponovno biti Ernest Petry, osim ako se Milinović ne predomisli. Ono što je sigurno je da na ovim izborima Nezavisna lista Bura promjena u onom svom izvorišnom obliku – više ne postoji. Što dalje, odgovoriti će rezultati, i kandidature koje većinom još nisu istaknute.

Kao zaključak, treba naglasiti još jedan zanimljiv detalj. Bivši kandidat Bure promjena za župana Ličko-senjske županije ovog puta dolazi ispred HDZ-a, dok je bivši HDZ-ov župan kandidat ispred stranke LIPO. Zanimljiva slagalica istih aktera, kome će se ovaj put pridružiti građani i glasači iz Ličko-senjske županije? I gdje će sve ići glasovi nekadašnje Bure promjena?

 

Foto: Facebook Nezavisne liste Bura promjena

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close