Kućni ljubimci

Što psi vide kad gledaju televiziju?

Ako ste se ikad zapitali zašto psi gledaju TV i što im je toliko zanimljivo da ponekad na program reagiraju lajanjem, cviljenjem i skakanjem, nationalgeographic.com donosi odgovor.


Psi slike na televiziji doživljavaju slično nama ljudima. Dovoljno su inteligentni da na zaslonu prepoznaju životinje i njihovo ponašanje koje bi ih zainteresiralo u stvarnom životu.

Ali…

I ono što psi mogu vidjeti na ekranu različito je od ljudi. Psi imaju dikromatski vid – posjeduju samo dva tipa receptora za boje te vide boje u dva svjetlosna spektra: plavom i žutom.

Pseće su oči isto tako osjetljivije na pokret od ljudskih te veterinari smatraju kako, za razliku od starih televizora, nove tehnologije koje u sekundi pokazuju puno više sličica psima omogućuju da bolje percipiraju TV sadržaj. Prije su vidjeli ‘titranje’, a danas vide jasnu sliku ( naravno u drugačijim bojama od onih kakve vidimo mi ljudi).

Kako će pas doživjeti to što se prikazuje na TV programu razlikuje se od pasmine do pasmine.

Primjerice, lovački psi koji se u prirodi više služe njuhom nego vidom manje će doživljavati što se događa na televiziji, dok će uvijek budan njemački ovčar reagirati na lajanje koje dolazi iz plastične kutije.

Neki psi uopće neće reagirati na druge životinje, ali će se uzbuditi kad vide lopticu…

Vole li psi više Dnevnik ili ‘dokumentarce’?

Mnogi vlasnici psima koji ostaju sami kod kuće ostavljaju glasno upaljen TV. Nadaju se da će im zvuk zamijeniti njihovo odsustvo. Nekima sasvim sigurno hoće, ali prema pisanju National Geographica psima koji vole gledati TV od dosadnog informativnog programa zanimljiviji je dokumentarni program koji prikazuje životinje.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close