Tech

Na što sve treba paziti pri korištenju bankomata?

Gotovina nikako da izumre u velikom dijelu svijeta. Preuzimanje novčanica s bankomata je nešto sasvim uobičajeno i praktički je stvar navike. Upravo na to računaju i hakeri, koji mogu dobiti pristup vašim karticama ako ne obratite pažnju na ove znakove, piše Tportal


Gadgeti kojima se služe hakeri

Kako bi kriminalci ukrali novac s vašeg bankovnog računa, moraju imati kopiju dvije stvari – informaciju s magnetne trake vaše kartice te PIN broj. Za krađu tih podataka oni se služe s tri uređaja:

  • Tzv. ‘ubirači’ (skimmers) su uređaji koji učitavaju informacije s magnetne trake kartice. Oni se nalaze priključeni s gornje strane na utoru za kartice bankomata. Kada netko umetne karticu, podaci se prenose na ubirač i paralelno s tim na drugi uređaj u vlasništvu kriminalca.
  • Bez PIN-a kriminalac i dalje ne može mnogo. Upravo stoga se u paru s ubiračem koriste i skrivene kamerice. Njihova zadaća je jednostavna – snimiti PIN broj dok ga korisnik unosi na bankomat.
  • Za istu svrhu (dobivanje PIN-a), kriminalci znaju montirati i lažnu tipkovnicu umjesto one na bankomatu

Više na Tportal

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close