VijestiLifestyle

Što je ispravno – “glasati” ili “glasovati” na izborima?

Uoči predsjedničkih izbora ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić prednost u upotrebi daje glagolu ‘glasati’ pred glagolom ‘glasovati’, priopćio je taj institut u utorak.


Jozić ističe da glagoli ‘glasati’ i ‘glasovati’ pripadaju hrvatskomu standardnom jeziku i da oba znače ‘davanje svojega glasa na izborima ili pri kakvome odlučivanju’.

Često se čuje dosjetka da se životinje glasaju, a ljudi glasuju, ali, objašnjava Jozić, glagol ‘glasati’ i glagol ‘glasati se’ dva su različita glagola. Tako ‘glasati se’ znači ‘javljati se glasom ili zvukom’, a glagol ‘glasati’ ima isto značenje kao glagol glasovati.

Hrvatski korpusi pokazuju da su tvorenice glagola glasati (izglasati, preglasati) češće u uporabi nego tvorenice glagola glasovati (izglasovati, preglasovati).

“Na temelju boljih tvorbenih mogućnosti i veće potvrđenosti u uporabi i samoga glagola i njegovih izvedenica, prednost se može dati glagolu glasati pred glagolom glasovati“, ocijenio je.

Također, zbog erupcije vulkana na Novome Zelandu javio se problem glagola ‘erumpirati’ ili ‘eruptirati’, a Jozić je poručio da jezični savjetnici i rječnici prednost daju ‘erumpirati’.

U hrvatskome jeziku potvrđeni su glagoli ‘erumpirati’, koji je nastao prema latinskom temeljnom liku prezentu, te glagol ‘eruptirati’, koji je nastao prema latinskom participu perfekta pasivnom, ali i prema hrvatskoj imenici erupcija.

Jozić je glagol ‘erumpirati’ usporedio s glagolom ‘korumpirati’. Tako su u hrvatskome potvrđeni glagoli ‘korumpirati’ i ‘koruptirati’, ali se prednost daje glagolu korumpirati, koji je i mnogo češći u uporabi.

Što se tiče sve češćeg korištenja engleskog pojma ‘mindfulness’, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ponudio je hrvatski prijevod ‘potpuna svjesnost’. Pojam označuje u svakome trenutku prisutnu potpunu svjesnost o mislima, osjećajima, tjelesnim podražajima i okolini te meditacijsku tehniku kojom se takva svjesnost postiže.

Institut će od ovoga mjeseca redovito putem medija objavljivati aktualne jezične savjete za kojima se javi potreba, najavio je Jozić. Svi će ti savjeti biti objavljeni i na mrežnoj stranici jezicni-savjetnik.hr i na aplikaciji za pametne telefone 555+ jezičnih savjeta.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close