Zdravlje

Što biste trebali jesti za doručak?

Saznajte što biste trebali jesti za doručak kako biste svoj dan započeli puni elana!


Ne kaže se bez razloga kako je doručak najvažniji obrok dana. Ujutro trebate zdravi obrok koji će vam dati snagu i pobrinuti se da vaše baterije ne budu na rezervi. Bez njega ćete biti umorni, teško ćete se koncentrirati, a sve će se to odraziti i na vašoj liniji. Stoga, vrijeme je da prestanete preskakati ovaj obrok – on je važniji no što mislite.

Orašasti plodovi
Bogati su zdravim mastima, pomažu održati razinu šećera u krvi dulje vrijeme, a ne izazivaju nagli skok vrijednosti glukoze. Zahvaljujući oleinskoj kiselini koja u mozgu pobuđuje reakciju sitosti, orašasti plodovi su idealne zdrave grickalice koje će spriječiti napadaje gladi.

Složeni ugljikohidrati
Uklopite ih u svoj doručak jer postupno otpuštaju glukozu u krv – dakle, neće izazvati skok šećera, tj. Nagli osjećaj sitosti pa izrazitu glad. Odaberite zob (pahuljice i mekinje), kruh napravljen od žitarica cjelovitog zrna, pripremite zobenu kašu ili zdjelicu mueslija.

Jaja
Krcata kvalitetnim bjelančevinama, zdravim mastima i vitaminima (pogotovo B2 i B12), jaja su također bogat izvor kolina – esencijalnog nutrijenta za razvoj i funkcije mozga. Namirnice bogate bjelančevinama postupno otpuštaju energiju i pomažu izgraditi mišiće. Proteini se u organizmu zadržavaju dulje od ugljikohidrata i šećera, pa, osim što ćete pojačati vitalnost, vjerojatno ćete i manje jesti tijekom dana

Borovnice
Istraživači bioznanosti Sveučilišta Reading ustanovili su kako borovnice pomažu zaštititi mozak od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, a istovremeno može ublažiti učinak stanja povezanih sa starenjem i mozgom, kao što je Alzheimerova bolest.

Savjet +
Unatoč tome što sadrži mnogo vitamina i minerala, ispijanje soka rano ujutro može dovesti do skoka šećera u krvi. U prijevodu, bit ćete gladniji.

Pekarski proizvodi mogu se činiti kao primamljiva opcija jer su praktični, jeftini i ukusni, no jednostavni ugljikohidrati, mnogobrojni aditivi i prekomjerna količina šećera i soli nisu pametno rješenje za doručak.


 

Tekst: ordinacija.hr
Foto: a3145z1.americdn.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close