Izdvojeno

Stiže nova ciklona sa sjevera: U drugom dijelu dana očekuje nas izraženiji kišni val

Početak tjedna obilježila je promjena vremena i zahladnjenje, osobito na zapadu unutrašnjosti gdje je u Gorskom kotaru te na krajnjem sjeverozapadu zemlje bilo mokrog snijega.


No, stiže nam nova duboka ciklona sa sjevera, prostire se većim dijelom kontinenta, a njeni manji centri izredat će se našim krajevima uz južinu do četvrtka. Jedna takav kišni val imali smo u noći, a idući nas očekuje u drugom dijelu dana i to još izraženiji.

UTORAK

Kiša će prolazno izraženija ponovno biti večeras i u noći, uglavnom na Jadranu. No, već ujutro i prijepodne u unutrašnjosti suho pa čak i uz sunčana razdoblja, a uz obalu samo povremena kiša. Susnježica i snijeg bit će ograničena ovaj put samo na više predjele Gorskog kotara. Umjeren, na moru jak, prolazno na udare olujan jugozapadnjak malo će samo popustiti.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ponovno oblačnije i tmurnije te naravno kišovitije. Vjetar će prolazno malo oslabjeti, no bit će manje hladno nego jučer uz temperaturu između 6 i 9 °C.

I na istoku jače naoblačenje s kišom, prolazno izraženijom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, osobito u Podunavlju, a u Podravini prolazno istočnjak. Temperatura između 9 i 11 °C.

U Dalmaciji bez promjene temperature, ali oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a bit će lokalno obilne količine oborine. Još vjetrovitije, pa će biti nevolja zbog jakog na udare olujnog, ponegdje moguće i orkanskog juga te češće oštra.

Kišovitije i vjetrovitije popodne i na sjevernom Jadranu, ponegdje obilna kiša. Baš kiša, opet mokar snijeg samo u Gorskome kotaru te po najvišem gorju Like. Temperatura od 8 do 12 °C, niža u gorju, osobito uz granicu sa Slovenijom.

DO KRAJA TJEDNA NA KOPNU

Na kopnu ostaje pretežno oblačno uz povremene oborine. Češće još u srijedu, uglavnom kiša, a od četvrtka sve uglavnom susnježica i snijeg. Naime, okretanjem vjetra na slab ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni bit će osjetno hladnije. U petak najmanje oborina, kraća sunčana razdoblja, a za vikend se očekuje barem tanji snježni pokrivač i u nizinama.

DO KRAJA TJEDNA NA MORU

Na Jadranu promjenjivo po južini s čestom kišom, obilnijom u Dalmaciji, do četvrtka. Tada pod Velebitom kreće bura koja će se do petka proširiti duž cijele obale i obilježiti drugi dio tjedna. S burom osjetan pad temperature, činit će se na njoj i još hladnije, a u početku koja pahulja može s vjetrom stići do mora. Za vikend i dalje vjetrovito, danju posvuda ispod 10 °C, ali uglavnom suho.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close