Stiže nam eKarton, papiri odlaze u povijest?

Iva Biondić

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1. rujna pušta u probni rad eKarton, središnji elektronički zdravstveni zapis pacijenta, koji će svim zdravstvenim djelatnicima pružiti cjeloviti pogled na zdravlje pacijenta, a podaci će biti zaštićeni najvišom razinom sigurnosti


eKarton u punoj bi primjeni trebao biti za 3 do 6 mjeseci, a bit će ispunjen svim podacima iz sustava – receptima, uputnicama, dijagnozama, alergijama i eventualnim napomenama vezanima uz zdravstveno stanje pacijenta. Bit će namijenjen svim autoriziranim zdravstvenim djelatnicima primarne zdravstvene zaštite, sekundarno-konzilijarne i bolničke zaštite, a u 2. fazi primjene pravo na pristup informacijama iz kartona imat će i djelatnici hitne medicinske službe, rekao je u četvrtak v.d. ravnatelja Zavoda Fedor Dorčić na konferenciji na kojoj je HZZO predstavio planiranu nadogradnju sustava eZdravstva u ovoj i idućoj godini.

Cilj je, istaknuo je, osigurati viši standard zdravstvenih usluga, bolju kontrolu i racionalno poslovanje, odnosno održivost zdravstvenog sustava. Od 1. rujna u eKarton će se početi upisivati sve posjete liječnicima, bolovanja, nalazi, otpusna pisma, veći kirurški zahvati…. Osim novih podataka, u eKarton iz Centralnog zdravstveno-informacijskog sustava bit će povučeni i drugi ovogodišnji podaci o pacijentu, a ako bude potrebno, povlačit će se i stariji podaci.

Više na tportal.hr


Foto: Pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u