Tehnologija

Stari mobiteli bolji za pozive i SMS-ove od novih

Skupi high-tech smartfoni jednostavno nisu jednako učinkoviti pri obavljanju svojih osnovnih funkcija kao stari mobiteli iz prošlog desetljeća.


Studija koju je proveo industrijski regulator Ofcom pokazala je kako jednostavni mobiteli iz nekih prošlih vremena još uvijek bolje pronalaze slabiji signal potreban za razgovore i slanje SMS poruka od novih uređaja kakve prodaju Apple ili Samsung.

Testovi provedeni u laboratorijskim uvijetima pokazali su da, iako su prepuni najnovijih tehnoloških rješenja, smartfoni jednostavno nisu podjednako dobri u hvatanju slabijih signala kao stari, jeftiniji uređaji.<

Ofcomovo istraživanje pokazalo je kako su neki od testiranih smartfona zahtijevali i do deset puta jači minimalni signal od onog koji je bio potreban ne-smartfonima koji se trenutno nalaze na tržištu. Prosječno, smartfonima treba sedam puta jači signal od prosječnih ne-smartfona na G2 mreži.

Osjetljivi “pametnjakovići”

Rezultati ofcomovog istraživanja podržavaju tvrdnje kako staklo i metal koji se koriste u smartfonima pogoršavaju prijem signala u odnosu na plastiku koja se koristi u jeftinijim običnim mobitelima. Čak i način na koji držite ruku može utjecati na mogućnost da se razgovor prekine zbog položaja antene te ako je prekrijete prstima.

Rezultati istraživanja pokazuju i potrebu za dodatnom investicijom u svrhu poboljšavanja signala, posebno u ruralnim područjima gdje je signal i inače slabiji. Ovo će se istraživanje koristiti za stvaranje detaljnih karti pokrivenosti mobilnih signala.

“Testirali smo manji broj mobilnih telefona, ne da bismo napravili neku ljestvicu kvalitete već kako bi bolje razumjeli kakve su im performanse u različitim situacijama”, izjavio je glasnogovornik Ofcoma.

“S obzirom da niti jedan uređaj nije bio konstantno bolji od svih ostalih, odlučili smo ne navesti mobitele koje smo koristili”.


Tekst: net.hr
Foto: hackyshacky.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close