Događanja

Srušen je legendarni zagrebački zid s grafitima u Branimirovoj ulici

Preko noći je nestao dio zida u Branimirovoj ulici u centru Zagreba. Jedna od najpoznatijih vizura ove prometne ulice, na kojoj su se nalazili brojni grafiti i umjetničke instalacije, protezala se od križanja s Draškovićevom do križanja sa Strojarskom ulicom.


Ovaj zid s grafitima je prvi put oslikan još 1987. godine uoči Univerzijade, kad je za njegovo uređenje bio zadužen akademski slikar Zdenko Bužek zajedno s još dvadesetoricom drugih umjetnika. Kako su njihove zidne slike s godinama blijedile, došlo je vrijeme da nova generacija uličnih umjetnika ostavi svoj pečat na zidu.

To se dogodilo 1999. godine kada je Gradski ured za kulturu organizirao njegovo ponovno oslikavanje u sklopu akcije protiv zloporabe droga. Jedanaest godina kasnije radovi na zidu ponovno su izmijenjeni u sklopu akcije Muzeja ulične umjetnosti, a ovog puta dodane su i neke trodimenzionalne instalacije.

Lani obećali obnovu

Prošle godine Hrvatske željeznice pokrenule su priču oko rušenja zida zbog njegova lošeg stanja i činjenice da se na nekim dijelovima nagnuo prema cesti te postoji opasnost od urušavanja. Plan je ubrzo promijenjen, a Radio Sljeme tad je objavilo kako su u HŽ Infrastrukturi odlučili obnoviti narušenu statiku postojećeg zida, ukloniti stare vagone i kolosijeke te izgraditi golemo parkiralište koje će se protezati od tržnice u Branimirovoj do zgrade Pošte na Glavnom kolodvoru.

U HŽ-u su također tvrdili kako će, uz obnovu cijelog zida, ponovno s umjetnicima organizirati novo oslikavanje i uređenje zida. No sve je to bilo planirano za prošlo ljeto, kad se ništa nije dogodilo i od tad se pitanje zida u Branimirovoj više nije potezalo. Sve do danas, kad su prolaznici već rano ujutro primijetili kako dijela zida više nema, a zamijenio ga niz jumbo plakata.

Umjesto obnove, metalna ograda

Na naš upit HŽ Infrastrukturi o tome što se dogodilo, dobili smo idući odgovor: “Zbog narušene statike dijela zida te opasnosti od eventualnog urušavanja provedeno je rušenje dijela zida u Branimirovoj u duljini od 153 metra. Radovi su započeli 27. svibnja, a umjesto tog dijela zida bit će postavljena metalna ograda. Radovi bi trebali biti završeni tijekom lipnja.”

Kontaktirali smo i Gradski ured za kulturu, no oni nisu imali komentara na rušenje zida.


Tekst: telegram.hr

Foto:”I love street art” by AwOiSoAkZagreb. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close