Politika

Sporni detalji Prijedloga zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja: Hoće li Plitvice postati svjetlosni lunapark?

Borci protiv svjetlosnog onečišćenja upozoravaju na opasnosti pojedinih odredaba Prijedloga zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Kažu da on zapravo ima jako dobrih strana, no žele upozoriti da je kompromitiran nekim važnim detaljima koje su u njega uspjeli progurati proizvođači i dizajneri rasvjete kojima je u interesu da ograničenja bude što manje.


Slikovito su to objasnili na primjeru Plitvičkih jezera, koje bi, prema tim spornim odredbama, mogle postati svjetlosni lunapark, a dijelovi Hrvatske pretvorili bi se u ekološku pustinju bez leptira, šišmiša, krijesnica i sličnih stvorenja, piše index.hr.

Zakon bi trebao biti stroži, a industrija bi se trebala prilagoditi zahtjevima zaštite okoliša, a ne obratno, ističe Boris Štromar, čelnik astronomske udruge Beskraj iz Zagreba, jedan od suradnika na Zakonu.

Kritičari ističu da će se s novim Zakonom moći nastaviti i energetska rasipnost naše države koja trenutno na javnu rasvjetu po naseljima godišnje troši oko 500 milijuna kuna te još oko 100 milijuna na osvjetljavanje autocesta.

Dakle, sama ideja da se donese zakon nije problem, nije to čak ni njegov veći dio. Sve više država u svijetu donosi pravilnike o smanjenju svjetlosnog onečišćenja zbog zaštite ljudskog zdravlja, smanjenja potrošnje električne energije i zaštite ekosustava.

Problem je u tome što se, kao i obično, vrag krije u detaljima. Naime, u Zakonu je napravljeno nekoliko naizgled minornih, a zapravo ozbiljnih propusta koji će ići na ruku industrije, a na štetu ljudi, prirode te državnih i lokalnih proračuna, dakle na štetu poreznih obveznika. Drugim riječima, moći ćemo se hvaliti da imamo zakon o svjetlosnom onečišćenju kakav nemaju brojne razvijenije države, dok će istovremeno razni državni i lokalni moćnici ispod stola moći sklapati unosne poslove – dozvoljavati jednima, zabranjivati drugima i ucjenjivati treće. To je scenarij koji je u Hrvatskoj, nažalost, viđen puno puta.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: amazing-places.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close