Ličko-senjska županijaVijestiSport

Špehar dao ostavku i uputio žestoku kritiku predsjedništvu HAS-a: “Niste nas zvali jer nisu bili izbori i jer niste trebali naš glas”

BEZ DLAKE NA JEZIKU

Leopold Špehar, prvi predsjednik Atletskog kluba Plitvice, jedinog takvog kluba u Ličko-senjskoj županij, otvorenim je pismom na svojim društvenim mrežama dao ostavku na mjestu člana stručnog stožera Hrvatske ultramaraton reprezentacije i ostavku na mjestu člana Komisije za razvoj traila, ultramaratona i planinskog trčanja.


Otvoreno pismo, koje je Špehar putem svog Facebook profila uputio predsjedniku Hrvatskog atletskog saveza, Ivanu Veštiću, prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče, s današnjim datumom 25.03.2023 dajem neopozivu ostavku na sve funkcije u Has-u. Kad sam se uključio u rad saveza, vjerovao sam da se na pošten način, velikim trudom i entuzijazmom mogu promijeniti stvari, ali uvjerili ste me u kratkom roku u suprotno.

14.06.2022 izabrali ste me odlukom IO saveza u komisiju za TUP (trail, ultra i planinsko trčanje) gdje sam ja uz kolegicu Inju Lončar jedini zadužen za razvoj Trail discipline u Hrvatskoj.

Od tog dana sam potpuno volonterski obavio na stotine razgovora, ponosan sam i sretan što smo napokon dobili nacionalnu trail ligu u koju sam osobno uložio jako puno energije, volje i slobodnog vremena za osnivanje iste lige. Osobno sam inicirao većinu sastanaka komisije i ponosan sam na vrijeme provedeno u istoj i stojim iza svake odluke.

5.11.2022 godine je održana izborna skupština Has-a gdje su bila dva kandidata za predsjednika saveza. Na jednoj strani Vi predsjedniče, a na drugoj strani Duje Bonnaci kao jedini protukandidat. U nekoliko navrata ste me kontaktirali prije izbora jer znate da mi kao klub imamo pravo na 2 glasa i očekivali ste našu podršku na skupštini. Jedino mi nije bilo jasno, zbog čega očekujete našu podršku kad nas kao klub nikad u zadnjih 6 godina niste nazvali i pitali kako ide, imate li problema ili kako nam možete pomoći? Zašto nas niste nazvali 15.11.2020 kad smo u jeku korona Virusa organizirali 35. Plitvčki maraton i Prvenstvo Hrvatske u maratonu? Znate zašto nas niste nazvali? Jer nisu bili izbori i niste trebali naš glas. Odjednom ste se sjetili Plitvica i počeli hvalospjeve o našem klubu.

Tada ste mi isto rekli da sam postavljen u komisiju i da me/nas nećete dirati i da imamo vašu podršku i da samo radimo bez obzira kome dali podršku. Čak sam na sekundu i pomislio, kakav čovjek.

Obzirom da nisam nikad bio član nikakve političke opcije, a znam da je vaša poznata uzrečica atletika je politika odlučio sam da ne želim biti dio nikakvih frakcija i odlučio da u kampanji nećemo javno istupati, a do izbora odlučiti.
Izbori su završili i vi ste odnijeli uvjerljivu pobjedu, ako se ne varam kako sam kasnije načuo s uvjerljivih 72 posto u vašu korist. Pokazati će se kasnije radi kinder jaja obećanih u vašoj kampanji.

13.11.2022 je održano Prvenstvo Hrvatske u trčanju na 12 sati u Zagrebu na stadionu Mladost. Dok je većina očiju Hrvatske Atletike bila uprta u događanja na stazi, vaši najbliži suradnici su na privatnoj večeri ispred mojih prijatelja komentirali kako mene treba smijeniti sa svih pozicija jer nisam Vaš čovjek? Dakle bez ikakvih argumenata, isključivo jer vam nisam dao podršku na izborima. Tad sam to čuo iz nekoliko izvora, a onda jučer i dobio službenu informaciju da ste me odlučili maknuti. Otvoreno ste mi priznali da Vas smeta moja suradnja sa Alenom Paliskom, ali ja ću nastaviti suradivati i sa Alenom i sa ostatkom trail scene jer nikad nisam gledao ljude po stranačkom ključu, već po onim drugim i bitnijim ljudskim osobinama i kvaliteti bez obzira iz kojeg kluba tko dolazio.

Obzirom da više ne želim trošiti svoje vrijeme i energiju i surađivati sa ljudima poput Vas, želim Vas ovim putem preduhitriti i zahvaliti se na suradnji. Moj obraz je čist i ja Vas smijem pogledati u oči, ali ne vjerujem da možete i vi.

Nikad od saveza nisam dobio nikakvu novčanu naknadu, a čak sam i put u Veronu na Europsko Prvenstvo u trčanju na 24 sata sam platio. Iskreno se nadam da će ta osoba koju ćete instalirati na moje mjesto nastaviti raditi za boljitak Traila u Hrvatskoj. Nadam se da ćete posložiti sustav i savez i da ćete na pozicije gdje se odlučuje o boljitku sporta postaviti sposobne, a ne podobne!
Molim Vas da kao prva osoba saveza platite put i smještaj Hrvatskim reprezentativcima na Svjetsko Prvenstvo u trailu u Austriji jer se ne smije dogoditi da kao na prethodna dva Prvenstva atletičari sami plaćaju smještaj i/ili prijevoz jer to je sramota.

Za kraj, nadam se da moja odluka neće utjecati na poziv mojih dečki i djevojaka iz kluba u reprezentaciju Hrvatske jer neću dopustiti cipelarenje istih, a ukoliko će se isto dogoditi spreman sam u javnost izići sa dokazima koji će biti zanimljivi i nekim drugim institucijama, a radi se o vama bliskim suradnicima.

Obzirom da s današnjim danom završavam bilo kakvu suradnju sa Vama, osobi koju izabete očito po stranačkom ključu želim svu sreću.
Uz mene ostavku daje i druga članica komisije za Trail, Inja Lončar tako da od danas ostajete bez predstavnika za Trail.

S poštovanjem,
Leopold Špehar
Predsjednik AK Plitvice”.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Facebook | Foto: Facebook

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close