Vijesti

Spašeni speleolog posjetio Zagreb: ‘Kad sam čuo glas Rakovca pomislio sam: ‘Hrvati su ovdje. Izvrsno”

Dickey je novinarima pojasnio da su njegove šanse da izađe živ bile male i da mu se život mjerio u satima, ali kad je nakon nekoliko dana čuo glas hrvatskog speleologa Marka Rakovca, rekao si je: „Hrvati su ovdje. Izvrsno“


Američki speleolog Mark Dickey, koji je nedavno u Turskoj spašen u velikoj akciji u kojoj su sudjelovali i hrvatski spasioci, u srijedu navečer u Zagrebu je zahvalio svima koji su mu pomogli, posebno hrvatskoj ekipi koja je, kako je rekao, tu imala istaknutu ulogu. HGSS je prije konferencije za novinare organizirao pokaznu vježbu speleospašavanja na Bliznecu.

Speleolog Dickey je početkom rujna ostao zarobljen u špilji u Turskoj, na dubini većoj od kilometra, nakon što mu se naglo pogoršalo zdravlje. U akciji spašavanja sudjelovala su 22 pripadnika HGSS-a, koji su među prvima stigli do unesrećenog Amerikanca.

Pročelnik komisije za speleospašavanje i član tima u akciji spašavanja Marko Rakovac izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je vrlo komplicirana akcija, puna neizvjesnosti za sve, bila uspješna. Podsjetio je da je stanje bilo vrlo ozbiljno jer je Mark, koji je imao unutarnje krvarenje, sedam dana, od 2. do 9. rujna, čekao da organizirana ekipa dođe i pomogne mu, nakon čega je krenuo transport koji je trajao do 12. rujna.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close