Tehnologija

Smog u Pekingu se može pretvoriti u ciglu

Zadnjih 100 dana aktivist, pod pravim imenom Wang Renzeng, koristi industrijsko pomagalo da iz gradske atmosfere izdvoji prašinu i druge čestice koje izazivaju gušenje i pretvara ih u „tamno smeđu ciglu.“


Tridesetčetverogodišnji Wang izjavio je u utorak: „Želim ljudima prikazati ovaj apsurd“, na dan kad je razina zagađenja u kineskom glavnom gradu bila 40 puta veća od sigurnosnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

„Želim ljudima pokazati da ne možemo izbjeći ili ignorirati problem i da trebamo poduzeti konkretne mjere.“

Do zadnjeg ovogodišnjeg događaja, stanovnici dvadeset milijunskog Pekinga koji već godinama trpe zagađenje, izražavali su dozu optimizma u odnosu na relativno dobru 2015. godinu.

Posljednji gradski zračni armagedon, koji u ponedjeljak na UN samitu u Parizu predsjednik Xi Jinping nije niti spomenuo, ukazuje na veličinu izazova.

Unatoč izjavama vlade da su poduzete mjere protiv opasnog smoga, kineski glavni grad danima je bio obložen trulom sumaglicom boje nikotina.

Dan ili noć?

„Ne znate je li dan ili noć“, žalio se u utorak i tridesetosmogodišnji vozač taksija Liun Haishan, dok je navigirao kroz sumorno okruženje.

Pekinška gradska uprava tvrdi da je s ceste maknula vozila i da je zatvorila 2000 tvrtki koji zagađuju zrak kako bi riješila problem.

Zeleni aktivisti napali su vladu da nije proglasila „crveni alarm“ unatoč užasnim uvjetima.

„Kritične razine zagađenje, koje doživljavamo zadnjih nekoliko dana, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje nekoliko milijuna stanovnika“ , kaže Dong Liansai, aktivist Greenpeacea za klimu i dodaje „Štoviše, neefikasnost pekinške gradske uprave da alarmira javnost pridonijela je složenosti problema.“

Lokalni vlasnik restorana financira projekt na temu zagađenja

Nut Brother kaže da je njegova priča o čovjeku-aktivistu u borbi protiv smoga započela 2013. godine, sada zloglasnog smoga, tad nazvanog kineska inauguracijska zračna apokalipsa, kad je za vrijeme tadašnje krize u glavnom gradu vidio kako prizemljuju avione, zatvaraju ceste i bolnice pretrpane ljudima s respiratornim problemima.

„Nije zdrav“ kaže za smog umjetnik , za koji znanstvenici kažu da je zaslužan za smrt 4000 ljudi koji svakodnevno u Kini umru od posljedica problema sa srcem i plućima i srčanim udarima. Umjetnik dodaje:„Ne možete se sakriti. U zraku je, svuda oko vas.“

Nut Brother koji je rođen u provinciji Hubei i živi na jugu u Shenzhenu započeo je projekt u lipnju kada je vlasnika restorana privolio da s 10,000 yuana (£1,000) financira njegov projekt na temu zagađenja.

Naručio je usisavač od proizvođača u Shanghaiu i počeo ga je iznositi na četverosatne izlaske po Pekingu usisavajući zrak po putu. Fotografije objavljene u ovotjednim kineskim medijima pokazuju ga kako s usisavačem prašine prolazi pokraj najpoznatijih znamenitosti glavnog grada.

S usisavačem prašine po Tiananmenu

Jedna fotografija prikazuje ga kako usisava prašinu u četvrti Rem Koolhass u kojoj se kroz oblak probija zgrada sjedišta nacionalne TV postaje. Na drugoj ga se može vidjeti kako s usisavačem prašine prolazi pokraj portreta Mao Zedonga na ulazu u Zabranjeni grad.

Kaže da je njegov pokušaj da usisa prašinu s trga Tiananmen, s najstrože čuvanog javnog prostor na svijetu, izazvala susret s predstavnicima zakonom. „Poslali su policiju u civilu da me prati ali nisu ometali moje kretanje“, podsjeća se umjetnik.

Umjetnik aktivist ostaje enigma

Tijekom utorka kineski portali i društvene mreže bili su prepuni vijesti o umjetniku koji u Pekingu skuplja smog.

U želji da izbliza vide usisavač prašine reporteri su se sjatili oko njegovog privremenog boravišta u omladinsko hostelu za 60 yuana dnevno u blizini svetišta Lama.

„Dan je grozan“ žalio se na stanje teškog zagađenja, najgori dan u Pekingu od svih u godini.

Unatoč ovotjednim privlačnim naslovima nekonvencionalni aktivist za okoliš ostaje enigma. „Imam strast prema okolišu ali ne znam da li sam zbog toga aktivist“, odgovorio je na pitanje. „Mislim da sam običan kao i bilo tko drugi.“

U intervju koji je 2012. godine dao za Shenzeng Daily Nut Brother je izjavio da mu je „duhovni vođa“ podzapovjednik Marcos , esejist, zapatista i vođa grupe pobunjenika.

Umjetnik zaključuje da će trebati više od jednog usisavača za prašinu da se pročisti kinesko nebo ali se nada da će u borbi s tim problemom koristiti i neke od kreativnih ideja svog idola. Rekao je da se podzapovjednik Marcus koristio kreativnim načinima kako bi promijenio društvo te da želi slijediti njegov put.

Kako bi osvijestio problem s kojim se suočava Kina i prije svega njen glavni grad umjetnik, pod umjetničkim imenom Nut Brother, ovih dana hoda ulicama Pekinga i simbolički s usisavačem prašine snage 1000 vata usisava opasne čestice smoga koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za stanovnike milijunskog grada i Kine u cjelini. Dok se glavni grad doslovce guši u smogu, kineski predsjednik Xi Jinping, koji je prisustvovao na UN-ovom samitu o klimatskim promjenama, nije se niti osvrnuo na problem sa smogom iako se o njega ne možete sakrit, svud je oko vas podsjeća umjetnik Nut Brother.


 

Tekst: znano.st
Foto: znano.st / news.com.au

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close