Tehnologija

SMART CITY: Hrvatski gradovi postaju pametniji

U više hrvatskih gradova ugrađena su rješenja Hrvatskog Telekoma koja olakšavaju upravljanje resursima i štednju energije, a gradskim upravama donose i puno korisnih podataka


Hrvatski Telekom nedavno je u Dubrovniku na Obali Stjepana Radića otvorio prvu pametnu ulicu u Hrvatskoj.

Riječ je, podsjetimo, o pilot projektu razvijenom u partnestvu s Gradom Dubrovnikom, tvrtkom Cisco i lokalnim partnerima koji predstavlja sinergiju niza ICT rješenja za pametni grad. Predviđeno je kako će projekt, vrijedan nešto više od milijun i pol kuna, trajati do rujna. Dio je većeg projekta Dubrovnik Smart City, u sklopu kojeg je Dubrovnik postao T-City – prvi inovativni, testni i referentni HT-ov Smart City centar.

Tehnološki je temelj pametne ulice u Dubrovniku Ciscova digitalna platforma, otvorena, nadogradiva i sigurna, s mogućnošću integriranja različitih rješenja i aplikacija.

Pametnu ulicu odlikuju javna rasvjeta s multifunkcionalnom senzorskom mrežom uz različite tehnologije pristupa, od optičkih linkova i 4G mreže do Wi-Fi mreže, zahvaljujući kojoj građani i posjetitelji Dubrovnika od sada, na lokaciji ovog pilota, imaju besplatan bežični pristup internetu velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s).

Dio pametne ulice predstavlja i prometno rješenje koje kamerama prepoznaje prometne prekršaje, a u ulici je prvi put u svijetu postavljena i inovativna parkirna tehnologija koja će automatski prepoznavati vozila i beskontaktno vršiti naplatu parkiranja i koja će pored aplikacije za pametne telefone, putem digitalnih panela informirati vozače u realnom vremenu o stanju zauzeća parkinga u pametnoj ulici i u cijelom Dubrovniku. Važan je dio povezanih rješenja u ulici i nadzor i kontrola okoliša.

Sva rješenja povezana su s postojećim gradskim sustavima, a digitalna platforma omogućit će i otvorenost svih prikupljenih podatka za razvoj novih rješenja.

Uz Dubrovnik, HT je implementirao niz rješenja Smart City i u više drugih hrvatskih gradova i mjesta. Tako je, primjerice, Krk u sklopu projekta Smart Island u Ponikvama dobio prvo cjelovito rješenje za upravljanje otočkim servisima, koja uključuju e-punionicu, LED rasvjetu opremljenu senzorima i softverskom podrškom, sustav za praćenje popunjenosti parkirališta, pametno zbrinjavanje otpada.

Pročitajte cijeli članak na tportal.hr

 

Foto: telecomstechnews

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close