GastroVijestiZdravlje

Smanjite lanac opskrbe kućanstva – jedite lokalno, štedite globalno

REVOLUCIONARNI KONCEPT

U današnjem užurbanom svijetu, opskrbni lanci postaju sve složeniji, što dovodi do većih emisija ugljika i negativnog utjecaja na okoliš.


Poznati hrvatski start-up Gruntek, u kojeg je investirao i M. Rimac ima inovativan pristup kojim smanjuje duljinu opskrbnog lanca i pozitivno utječe na okoliš, ali i novčanik.

Jedem lokalno, štedim globalno

Dobavljajući hranu od lokalnih proizvođača, ne samo da podržavamo naše lokalno gospodarstvo, već također smanjujemo troškove prijevoza i emisije povezane s uvozom hrane s udaljenih lokacija. To zauzvrat može pomoći u promicanju održivih praksi i stvaranju otpornijeg prehrambenog sustava.

Štoviše, smanjenjem udaljenosti između izvora i potrošača možemo osigurati da hrana koju jedemo bude svježija, zdravija i hranjivija. To ne samo da koristi zdravlju, već pomaže i da dugoročno uštedite novac.
Potrošači misle da pojedinačno ne mogu napraviti nikakvu razliku, nikakav pomak u globalnim problemima – to je prva zabluda. Ponašanje i volja potrošača glavna su vodilja globalnih promjena, samo oni to tako ne doživljavaju. Druga velika zabluda je da svaka promjena na bolje, svako “spašavanje planeta” i čuvanje okoliša košta. To ne mora biti točno. Danas koristimo termin “održivost”, koji se ne odnosi nužno samo na okoliš, već i održivost financija. Ne mogu si pomoći, već biti optimističan zbog toga – ako objasnimo potrošaču da može štedjeti dok spašava planet, ništa nam više ne može stajati na putu. – tvrdi Tino Prosenik, direktor i osnivač Grunteka.

Domaći start up, svjetsko rješenje

Osnovan prije tri godine, Gruntek uzgaja preko 30 različitih povrtnih kultura na ekološki način, osiguravajući svojim korisnicima raznovrsne visokokvalitetne proizvode koji se svaki tjedan dostavljaju direktno na kućni prag. S minimalnim CO2 otiskom i bez proizvodnje plastike. U Grunteku vjeruju da male promjene mogu dovesti do značajnih rezultata. Usvajanjem koncepta smanjenja opskrbnog lanca u kućanstvu, već tri godine Gruntek i njihovi korisnici pozitivno utječu na okoliš i pridonose održivoj budućnosti za generacije koje dolaze.


 

Komentari

Komentara


Foto: GRUNTEK

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close