Politika

Slovenija gradi dodatnu ogradu na granici s Hrvatskom

Dok Hrvatska policija svoju granicu brani ljudima i tehnologijom, naši zapadni susjedi primjenjuju jednostavnija i okrutnija rješenja. Slovenija ovog tjedna nastavlja postavljati ogradu duž granice s Hrvatskom. Od 2015. podigli su 180 kilometara ograde, a do kraja ljeta planiraju izgraditi još 40 kilometara.


Stup po stup, Slovenija se ogradom dijeli od susjeda Hrvata. U iduća dva tjedna ogradom će se pregraditi četiri kilometra uz rijeku Kupu između mjesta Žuniči i Zilje.

Znamo da su počeli s radovima, policija nas o tome obavještava”, kaže Andrej Kavšek, načelnik Općine Crnomelj.

I dok slovenska vlada tvrdi da je ograda neophodna zbog prevelikog priljeva ilegalnih migranata iz Hrvatske na predjelu rijeke koja se može prehodati, Slovenci koji žive uz granicu smatraju je nepotrebnom.

Bolje da je nema. Bolje da je nema nego da je“, ističe Vinko.

“Smatram da je ova ograda potpuno nepotrebna. Niti jedan migrant manje neće prijeći zbog ove ograde”, kaže još jedan mještanin.

Slovenija je do sada duž hrvatske granice postavila 179 kilometara ograde, od čega je 116 bodljikava žica, a ostatak je panelna ograda.

2015. godine ogradu je postavljala slovenska vojska. Njen nastavak prema selu Žunići ovog puta preuzela je beogradska tvrtka u projektu od gotovo pet milijuna eura. Prema informacijama iz slovenskih medija, Slovenija je za postavljanje fizičkih barijera duž granice s Hrvatskom dosad potrošila ukupno 19 milijuna eura, u što ne ulaze troškovi otkupa zemljišta i troškovi rada vojske.

Cilj im je do kraja ljeta dovršiti 40 kilometara ograde, čime bi gotovo cijela granica bila prekrivena fizičkim barijerama.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close