Turizam

Simbol Plitvičkih jezera: VELIKI SLAP će uskoro nestati?

Kako bi upozorili na velika oštećenja simbola Nacionalnog parka Plitvička jezera i iznijeli dokaze uništenja prirode u zaštićenom području Nacionalnog parka, u utorak 25.travnja javnosti će se obratiti predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Plitvička jezera, Saborsko i Rakovica, piše lika-express.hr


Kako pojašnjavaju. UNESCO je posljednjim izvješćem Republici Hrvatskoj dao još godinu dana da uskladi prostorni plan s očuvanjem zaštićenog područja, te da spriječi divlju apartmanizaciju na Plitvičkim jezerima. No brisanje s popisa Svjetske baštine još je najmanja moguća kazna za Plitvička jezera i Republiku Hrvatsku, budući da Nacionalnom parku prijeti puno veća opasnost.

Neplaniranu i preveliku izgradnju apartmanskih naselja nije pratila i komunalna infrastruktura, zbog čega se u potok Plitvice, koji se prelijeva u Veliki slap Plitvice, izlijevaju otpadne vode novoizgrađenih objekata. Sam proces izgradnje izravno ugrožava budućnost Plitvičkih jezera, a na konferenciji za medije javnost će se uvjeriti kako će nastavak aktivnosti kraj Velikog slapa rezultirati nestankom simbola Nacionalnog parka.

Konferencija za novinare održati će se u utorak 25.travnja u 11 sati u uredu HVIDR-e u Mukinjama.


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close