Tehnologija

Šifriranje poruka na Facebooku: sigurna komunikacija ili sigurnosni rizik?

Facebook je najavio da će odsad omogućiti svojim korisnicima da dodaju šifrirane ključeve na svoje profile, a mogu dobivati i obavijesti u šifriranom mailu. Vijest je došla u jeku rasprave između američke vlade i tech zajednice oko uporabe jake eknripcije.


To se odnosi na podatke koji su šifrirani na takav način da ih ne može dešifrirati nitko osim onoga tko ima ključ za dešifriranje. Takve lozinke, primjerice, omogućavaju korisnicima sigurnost u ostavljanju svojih poadtaka na internetu, ali i sigurnu online komunikaciju. Međutim, postoji i struja, koja smatra da takve lozinke predstavljaju sigurnosni rizik, obzirom da nema mogućnosti ni da organi vlasti dešifriraju lozinku, čak ni ako imaju nalog za pretres.

Relativno kompliciran način enkripcije poruka

Još otkako je Edward Snowden odzviždao svoje i uputio na masovni nadzor koji vlade provode, mnoge su tech tvrtke pojačale enkripcije svojih proizvoda. Facebook je i ranije omogućavao svojim korisnicima da mu pristupe i preko Tora, mreže koja je dostupna samo preko posebnoga predglednika, koji zamagljuje identitet korisnika.

Sad su iz Facebooka kazali kako će korisnici moći dodati svoje takozvane javne ključeve na profile i tako omogućiti ljudima da ih kontaktiraju putem šifriranih poruka. Javni ključevi su zapravo jako popularan način razmjene šifriranih poruka. Korisnik uz javni ima i privatni ključ. Taj se ne dijeli javno. Svatko može šifrirati poruku koristeći tuđi javni ključ, ali dešifrirati je može samo vlasnik javnoga ključa koristeći privatni ključ. Komplicirano? I nama se čini.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close