Politika

Senjski vatrogasac Željko Prpić Vuk 50 godina u plemenitoj misiji: Još bih ja na brdo, ali ne da mi zakon

Šezdesetsedmogodišnji senjski vatrogasac Željko Prpić Vuk ovih je dana proslavio pedesetu obljetnicu svog djelovanja u DVD-u Senj u koji se učlanio kada mu je bilo samo 17 godina. Tijekom svih tih godina strast za ovim plemenitim pozivom i pomaganju ljudima u nevolji nije se smanjila.


“Od tada do danas sve je prošlo u hipu. Teško da sam i sam svjestan da je od početka prošlo čak pedeset godina”, kaže za Novi list Željko Prpić Vuk, član i počasni predsjednik DVD-a Senj.

– Sve je počelo davne 1969.godine. Tada sam kao sedamnaestogodišnjak došao u priliku družiti se s ljudima koji su već bili vatrogasci i kada sam vidio kako reagiraju na zvuk vatrogasne sirene, kako bezrezervno daju sebe u akcijama, bilo u gašenju požara ili pomaganju unesrećenima. Odlučio sam se i ja učlaniti u Dobrovoljno vatrogasno društvo Senj i biti od pomoći u toj plemenitoj misiji pomaganja ljudima u nevolji. Od tada do danas sve je prošlo u hipu. Teško da sam i sam svjestan da je od početka prošlo čak pedeset godina, kaže  Željko Prpić Vuk.

Imenovanjem počasnim predsjednikom kolege senjskog DVD-a, koji ga iznimno cijene, odali su mu posebnu čast i priznanje. Jer biti 50 godina u jednom društvu i pritom biti uzoran vatrogasac, davati sebe maksimalno u vatrogasnim akcijama i nesebično pomagati mlađim kolegama danas je rijetkost. Na razgovor je jedva pristao.

– Što’š o meni pisat? Ma ti godinama pratiš naš rad i sve o meni znaš. Ne volin se ja hvalit,  rekao je skromno, ali novinarka Novog lista uspjela ga je “uvući” u razgovor. Gotovo da i nema funkcije koju Željko Prpić nije obavljao kroz sve ove godine. Nakon dolaska u društvo vrlo brzo postaje tajnik, a kasnije tadašnji komandir (zapovjednik) i na ovoj funkciji ostaje dugi niz godina, da bi nakon toga preuzeo funkciju predsjednika društva. Časnikom postaje 1983. godine, časnik prve klase 1997. godine, a nakon toga promaknut je u čin višeg vatrogasnog časnika. Jedan je od osnivača Vatrogasne zajednice Grada Senja, Javne vatrogasne postrojbe Grada Senja kojoj je bio i prvi zapovjednik, a osnivanjem vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije postaje i prvi županijski vatrogasni zapovjednik i to u razdoblju od 1991. do 2001.godine. Uz to, četiri godine je bio član u skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice, imao je dužnosti i u Domovinskom ratu… I, kako sam kaže:

– Vrag bi se svega sitija u ovih pola stoljeća!

Zbog odanog rada u dobrovoljnom vatrogastvu dobio je mnoga priznanja, među ostalim 2005. godine dobiva Povelju Grada Senja, a kao krunu za svoj istinski rad u dobrovoljnom vatrogastvu prima jedno od najvećih priznanja koje se može uopće dobiti u vatrogastvu – priznanje za životno djelo Povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića.

Željko Prpić je u »civilnoj« mirovini, ali ne i u vatrogasnoj jer se i dalje odaziva na gotovo sve aktivnosti vezane za rad DVD-a Senj. I naravno, i dalje je spreman pomoći u gašenju požara.

– Uvijek sam volio pomagati ljudima, više sam volio operativu nego vražju papirologiju. Još bih ja na brdo, ne da mi zakon, ali u vatrogasnu mirovinu još ne namjeravam. Da se ponovno rodim, opet bih istim putem, poručuje Željko Prpić, senjski vatrogasac sa stažom od pola stoljeća.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Novi list | Foto: Facebook/DVD Sveti Juraj Senj

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close