Vijesti

Savjeti za bolji CV izravno od Googleovog stručnjaka

Imate li životopis online? Čovjek čije članke pročita nekoliko milijuna ljudi, a koji radi u Googleu, objavio je niz savjeta o tome kako poboljšati CV na LinkedInu.


Da društvene mreže nisu samo alat za zabavno traćenje vremena pokušava dokazati LinkedIn svojim sadržajima usmjerenima na napredovanje u karijeri i poslu općenito. Mnoge sadržaje kreiraju upravo članovi koji su zbog svojeg položaja, iskustva ili karizme, prozvani utjecajnima (influenceri),  a jedan od njih je i Laszlo Bock čije savjete o karijeri čita preko dva milijuna posjetitelja jer radi u najvrućoj tvrtki današnjice, Googleu, kao njihov voditelj ljudskih resursa.

Jedna od njegovih zadnjih objava bila je kako poboljšati CV, pa uz pretpostavku da već imate životopis u nekom formatu, slijedi revizija s nekoliko pitanja čitatelja i njegovih odgovora:

1. Treba li životopis sadržavati žargon i ključne riječi?

Da, ali u području predviđenom za to. Mnoge veće tvrtke filtriraju dospjele životopise pomoću softverskih alata (za Google to rade ljudi) koji skeniraju ključne riječi u dokumentu. Iz tog razloga dobro je razdvojiti ‘priču’ od ključnih riječi tako da u dokumentu predvidite poglavlje ‘vještine’ pod njim nanižete sve one trenutno tražene riječi u industriji, od koje neke spadaju pod žargon, a koje vas naravno, mogu opisati. Nemojte gubiti vrijeme na glagole, savjetuje Laszlo, a vještine pisanja čuvajte za opise pod prethodnim radnim mjestima.

2. Trebam li nekome platiti da mi napiše CV?

Nipošto. Ako nemate ideju kako početi, pretražite online baze životopisa poput LinkedIna i ugledajte se na neki od osobe kojoj se divite ili čijoj karijeri težite, pritom nemojte besramno kopirati jer ljudi koji pregledavaju životopise imaju oko za takve detalje.

3. Je li pravedno ‘rezati’ ljude prema pravopisnim greškama ili tipfelerima?

To ne rade svi specijalisti za regrutaciju, ali između dva jednako impresivna životopisa prevagnut će onaj koji je pažljivije sastavljen, zato vodite računa ne samo o sadržaju nego i stilu.

4. Trebam li zatajiti razloge dugog izbivanja s tržišta rada?

Ako vam se u životopisu nalazi neobjašnjiva ‘rupa’, svakako je probajte popuniti jezgrovitim objašnjenjem, bilo ono bolovanje, porodiljni ili neki neformalni poslovi poput volontiranja ili pak povratak školovanju ili neki drugi oblik korisno utrošenog vremena.

5. Trebam li uključiti i tvrtke u kojima sam radio/la prije 20 i više godina?

Ne. Kompetentni HR menadžeri znaju već profilirati po zadnjih nekoliko radnih mjesta te im vaši počeci nisu važniosobito ako nisu usko vezani za industriju u kojoj želite raditi ili radno mjesto za koje konkurirate.


 

Tekst: 24 sata


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close