VijestiTehnologija

Savjeti kako se popeti na rubnik, a ne oštetiti aluminijski naplatak

Posebice su ugrožene 17-colne i veće felge, pa se penjite samo kad je neizbježno. Rubniku priđite polako, pod 45 stupnjeva i kad ga guma dodirnete, zaustavite auto, pa se lagano popnite, piše autoportal.hr


Penjanje na rubnik izaziva snažno dinamičko opterećenje vitalnih dijelova podvozja (kotača, amortizera, kuglastih zglobova, ležajeva…) te remeti geometriju kotača i potom ugrožava sigurnost.

Zbog toga izbjegavajte takve manevre, a ako morate, penjite se polako, pod kutem od 45 stupnjeva. Lagano dođite do ruba i zaustavite se. Polako se popnite, a pri spuštanju držite nogu na kočnici.  Štetno se penjati (spuštati) s oba kotača istodobno.

Na veće se rubnike penjite najprije s pogonskim kotačima, jer obodna sila smanjuje opterećenje. Nemojte se ustručavati zamoliti putnike da iziđu iz automobila, jer se time smanjuje opterećenje.

Sve je više auta opremljeno aluminijskim naplacima, a mnogi radi šminke pretjeruju s dimenzijama pa kupuju 17, 18, 19-colne… Potom shvaćaju kako to nije bila najmudrija odluka, pogotovo kad brže nalete na ‘ležećeg’ policajca’, udubljeni šaht, rupu na asfaltu…

A velik problem nastaje često, kad se radi parkiranja treba popeti na rubnik. To je noćna mora većine vlasnika auta s velikim alu naplacima, i ako dobro pogledate njihove rubove, malo ih je bez oštećenja. Na našim cestama s brojnim zamkama to nije lako izbjeći, ali može se.

Osnovno je pravilo da se kočiti smije samo prije ulegnuća ili ispupčenja, a nikako na njima. Naime, kod kočenja prednji se dio ugiba, opruge i amortizeri ukrućuju, pa je amortiziranje lošije, a udarac veći. Dakle, zakočiti, pa popustiti. A najvažnije je ne voziti brzo.

EVO KAKO SE POPETI NA RUBNiK, A NE OŠTETITI NAPLATAK:

1. Napušite gume na tlak 0,2 bara veći od propisanog za puno opterećenje (manje se uvijaju pa teže dolazi do kontakta naplatka i rubnika)

2. Svakom rubniku varira visina, pa dobro pregledajte gdje je najniži

3. Zamolite sve osobe da prije penjanja iziđu iz auta, radi lakšeg penjanja

4. Rubniku priđite pod 45 stupnjeva i kad ga dodirnete, zaustavite automobil

5. Volanom zakrenite prednje kotače za dodatnih 20 stupnjeva prema rubniku

6. Lagano se popnite i zaustavite auto kad sljedeći kotač dodirne rubnik

7. Penjite se u fazama, polagano kotačem za kotačem

8. Treba biti dovoljno mjesta za manevar, kako nakon penjanja prednjim kotačima njihovim preranim zakretanjem u suprotnom smjeru ne biste smanjili napadni kut stražnjih te povećali rizik oštećenja

Donosi autoportal.hr

 

Izvor / Foto: Željko Marušić/autoportal.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close