Vijesti

Savjeti i trikovi za zdravije božićne kolače

Božićni kolači tradicionalno obiluju šećerom, no ove godine pokušaj smanjiti količinu šećera koju inače stavljaš u kolače. Potencijalni nedostatak slatkoće može se uspješno maskirati nekim od ukusnih začina za kolače kao što su vanilija, muškatni oraščić ili cimet


Ako si zabrinuta za svoju liniju ovih blagdana ne moraš se potpuno odreći kolača već uživaj u njima razumno te probaj napraviti zdravije varijante kolača. Odreci se slastica koje inače jedeš ostatak godine, a uživaj u onima koje jedeš samo u blagdansko doba.

Sladilo bez kalorija

Kao mudra alternativa šećeru mogu poslužiti i prirodna sladila poput meda, agavinog sirupa ili neki od sladova od žitarica. Med je izvrsna alternativa šećeru jer za istu količinu šećera je potrebno upola manje meda zbog toga što obiluje slatkom fruktozom. Med je izvrsna namirnica i zbog toga što sadrži gotovo sve vitamine i minerale, a obiluje i antioksidansima zbog kojih ima antimikrobna svojstva. Agavin sirup je poželjno sladilo u prehrani jer se može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom što znači da u usporedbi s bijelim šećerom, nakon konzumacije ne uzrokuje navalu glukoze u krvi.

Još jedan zdravi trik kad su u pitanju kolači je češće dodavanje voća koje će kolače zasladiti, ali i obogatiti korisnim nutrijentima. Kolači zaslađeni stevijom imaju brojne prednosti. Stevija je prirodno sladilo koje ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes te podnosi visoke temperature što ju čini pogodnom za kuhanje. Slatka stevija, kojoj se pripisuje slatkoća 300 do 400 puta veća od konzumnog šećera, ne podiže razinu glukoze u krvi. Nekoliko je studija zabilježilo i njezino djelovanje na smanjenje povišenog krvnog tlaka, a prema nekim saznanjima blagotvorno djeluje i na kožu.

Miris cimeta doprinosi stvaranju posebne tople blagdanske atmosfere u domu, a istovremeno blagotvorno djeluje na zdravlje. Za cimet se vjeruje kako smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca, a zabilježeno je i kako desert koji sadrži cimet uzrokuje sporije pražnjenje želuca. Zbog sporijeg pražnjenja želuca, razina glukoze u krvi se sporije povećava.

Umjesto brašna

Zobene pahuljice i cjelovito brašno izvrsna su zamjena bijelom brašnu. Blagdanski jelovnik obiluje manje prihvatljivim izborom jela kad je u pitanju zdravlje i vitka linija. Nije teško pretjerati u ukupnom unosu kalorija i masnoća. Božićni kolači su neizostavni dio tradicije, ali vrlo lako mogu narušiti liniju koja se nastojala postići odricanjem hrane i vježbanjem ostatak godine.

Cjelovito brašno i zobene pahuljice su zbog većeg sadržaja prehrambenih vlakana svakako bolji izbor od bijelog brašna
Za one koji paze na kalorije ili zdravlje savjetujem da biraju kolače koji su napravljeni od cjelovitog brašna s dodatkom zobenih pahuljica, orašastih plodova i tamne čokolade. Orašaste plodove odlikuje sadržaj nezasićenih masnih kiselina i vitamina E, a čokolada koja sadrži više od 60 posto kakaa ima manje kalorija od mliječne čokolade te predstavlja izvor blagotvornih antioksidansa.

Savjet

Kolači su energetske bombe koje uz obilje šećera sadrže i obilje masti. Manje masne kolače možeš dobiti ako u receptu smanjiš količinu žumanjaka te ako određenu količinu maslaca, margarina ili ulja zamijeniš nisko masnim jogurtom ili pireom od jabuke.


 

Tekst: zdravakrava.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close