Vijesti

Roštilj kao društveni događaj: Ne kurite tuđu vatru!

Roštiljanje je društveni koliko i gurmanski doživljaj, zbog čega treba imati na umu neka pravila kako bi vrijeme provedeno s prijateljima bilo što ugodnije.


Suprotno onome što bi na prvu pomislili, savjeti u nastavku ne odnose se toliko na vrstu, odabir i pripremu hrane za roštilj, koliko na roštilj kao ‘društveni događaj’. Iskustvo svih nas pokazalo je da je roštiljanje, kao omiljena vrsta okupljanja i socijalizacije mnogih ljudi, ugodnija i zabavnija ako se pridržavate određenih pravila. To se u konačnici održava na cjelokupni dojam roštilja i sve asocijacije koje imate kad pomislite na ljetni dan u prirodi, vaše drage prijatelje i obitelj oko vatre i specifične mirise pečenog mesa.

Savjete u nastavku treba prilagoditi situacijama i različitim društvima, ali u pravilu ih uvijek treba primjenjivati, kako bi vam odlazak na roštilj ili organizacija roštiljanja bila što ugodnija.

1. Samo je jedan kuhar, ostali su pomagači

Čuli ste stotinu puta izreku ‘sto baba kilavo dijete’. Bolje ne bismo mogli opisati situaciju u kojoj svi imaju ‘svoj recept’ i svi  znaju kako najbolje pripremati roštilj. Takva druženja obično završe pokojom razmiricom koja pokvari cijelokupni dojam roštilja. Kako bi
to izbjegli, obavezno imajte na umu da je samo jedna osoba odgovorna za pripremu i pečenje mesa, bio to domaćin ili ne. Prepustite se i opustite, neka on ili ona brinu o kuhanju, a vi za to vrijeme pronađite drugu zanimaciju.

2. Ne kurite tuđu vatru

Naizgled nevažan detalj, no manje više svatko tko voli pripremati roštilj ima svoje mišljenje i iskustvo s pripremom vatre. Neki će reći da su jedino brikete dovoljno dobre za održavanje vatre, drugi će se kleti u drveni ugljen. Jedni će zabraniti upotrebu naftnih kockica zbog mirisa i kasnijeg okusa, drugi će baš inzistirati. Kako god bilo, odaberite osobu koja priprema vatru i prepustite joj da se brine o njoj. Najčešće će ta osoba biti i kuhar koji priprema roštilj.

3. Ne inzistirajte na eksperimentima

Svi imamo onog jednog prijatelja ili prijateljicu kojima će taman pred kraj pečenja, dok je ostalo još nešto žara, imati ideju što bi još mogli staviti na roštilj. Uz uobičajeni kruh i krumpir, sjete se ljudi svakakvih kombinacija, koje najčešće nisu jestive, a često njihova priprema završi tako da morate prisilno gasiti vatru na roštilju, jer je dim koji se širi postao nesnosan.

4. Sudjelujte u pripremi

Uvijek treba nešto prenijeti, presložiti, postaviti, donijeti, obaviti. Roštilj je prijateljsko druženje i takve stvari se ne bi trebale očekivati samo od domaćina. Uskočite, pomozite, budite dio ‘odreda za roštilj’ i napravite sve kako bi se vaši prijatelji s osjećali ugodno s vama.


Tekst: volim-meso.hr

 

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close