Turizam

Riječki HGSS spasio oboljelu s Učke

Tijekom subotnjeg poslijepodneva Stanica Rijeka zaprimila je poziv za pomoć. Radio se o osobi koja je iznenadna oboljela tijekom planinarenja. Nesreća se dogodila na jednoj od najatraktivnijih planinarskih staza na Učki, onoj koja vodi od Medveje prema Vojaku.

Nakon upućenog mobilizacijskog poziva dvadesetak gorskih spašavatelja  stavilo se na raspolaganje. Obzirom da su  spašavatelji ljudi koji svoje slobodno vrijeme primarno provode u planinam, tako se i jučer većina članova  nalazili po okolnim brdima, penjalištima ili na skijalištu Platak. Od dvadesetak raspoloživih spašavatelja  odabrana su osmorica najprikladnijih trenutnoj situaciji, koji  su u tri skupine krenuli na akciju. Prvi su upućeni najbliži spašavatelji, direktno na mjesto nesreće. Druga i treća skupina je krenula u bazu Vežica po opremu za spašavanje, te  su se potom uputili na mjesto  nesreće. Druga skupina iz smjera Medveje a treća iz smjera Lovranske drage. Oko sat vremena od poziva spašavatelji su bili uz unesrećenu osobu na mjestu nesreće (po zaprimanju poziva prekinuli s trenutnom djelatnošću, krenuli prema bazi, uzeli opremu, vozilima došli od Medveje odnosno Lovranjske drage te odpješačili – otrčali do unesrećene osobe).

Unesrećena osoba je zbrinuta te brdskom nosiljkom UT2000 transportirana do Medveje gdje je predana timu Zavoda za hitnu medicinu primorsko-goranske županije.

Iako je prošle godine zabilježen znatan porast akcija u ljetnim mjesecima, gledajući višegodišnju statistiku proljeće je vrhunac sezone spašavanja.  Masovniji odlazak u prirodu, nedovoljna  tjelesna aktivnost  tijekom zime, prevelika želja i nekritičnost u procjeni vlastitih sposobnosti najčešći su uzrok proljetnih intervencije.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: HGSS

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close