SportGrad ZagrebLifestyle

RED BULL SOAPBOX Gospićan Stjepan Binički sa timom osvojio drugo mjesto na utrci ludih vozila u Zagrebu!

Proteklog vikenda u centru Zagreba se održala spektakularna Red Bull Soapbox utrka za vozače amatere u ručno izrađenim vozilima.


Čak 55 timova pokazalo je svoje vještine na stazi koja se protezala od Kazališta Komedija do Manduševca, a sudački tim koji su činili Maja Šuput, Petar Bruno Basić, Martin Sinković, Miroslav Zrnčević ‘Mrgud’ i Damir Kedžo nije imao nimalo lagan zadatak. 

Zadatak vozača ručno izrađenih i jedinstvenih jurilica bio je spustiti se stazom do cilja što prije i zadržati jurilicu u jednom komadu. Sva vozila su morala biti pogonjena na ljudsku snagu što znači bez motora, pedala i vanjskih izvora energije. Timovi su na utrci ocjenjivani na temelju više kriterija, tako sa su, osim brzinom, suce morali oduševiti svojim držanjem na stazi, impresionirati dizajnom vozila, zabljesnuti svojim ‘umjetničkim dojmom’ i proći kroz cilj.

Na utrci je pobijedila ekipa Jamaica Bob Team iz Međimurja, dok je drugo mjesto pripalo timu NASA 2:Tokio Drift. Srebrna ekipa se sastojala od četiri člana, braće Domagoja i Brune iz Vinkovaca, Mislava iz Slavonskog Broda te Stjepana iz Mušaluka kraj Gospića, koji je s nama podijelio nekoliko dojmova s utrke.

Stjepan nam je ispričao kako su se odlučili  prijaviti na utrku kada su vidjeli reklame u četvrtom ili petom mjesecu, moglo bi se reći iz dosade, ali i jer su mislili da mogu napraviti nešto zabavno i dobro. Dečki su se inače upoznali na faksu – Stjepan, Domagoj i Mislav na zagrebačkom FSB-u, a Bruno je na FER-u.

Ekipu smo iz zezancije nazvali NASA 2: Tokyo Drift. Mislim da bih trebao naglasiti kako ja nisam glavni u ekipi te ne želim da ispadne kako preuzimam sve zasluge, daleko je od toga. Dizajn vozila, izgled šasije, zglobova su Domagojevi, ali smo sva četvorica zajedničkim snagama i znanjem sudjelovali u izradi, rekao je Stjepan.

Vozilo su izradili u jednoj radionici nedaleko Vinkovaca, u gradu Otoku. Radili su na svemu otprilike mjesec dana dok sve nisu sve pripremili.

Nismo bili sigurni koliko ćemo dobro sve napraviti, ali nakon što smo izradili šasiju od aluminija, sve vilice i zglobove, polako smo shvaćali da bi moglo ispasti bolje od očekivanog, rekao je Stjepan.

Prvi put vozilo sa šest funkcionalnih kotača

Neposredno pred utrku bili su jako zadovoljni svime, od čvrstoće i upravljanja do izgleda vozila. Inače, njihovo vozilo je posebno po tome jer su prvi put na Soapbox doveli vozilo sa šest funkcionalnih kotača. Stjepan kaže da na utrci nisu imali najbolje vrijeme, 350 metara su prošli za 43 sekunde, dok je prva ekipa stigla na cilj za 32 sekunde, ali sve su nadoknadili izgledom vozila i nastupom pred spustom.

Nastup je bio napola improviziran tj. nismo nijednom prije vježbali nastup. Glavna je ideja bila da smo kao prva hrvatska svemirska agencija sletjeli na Mars te da nas je napao “mali zeleni”. Poslije toga smo se morali spašavati (gurnuti vozilo niz rampu i otrčati tih 400m dok nas Marsovac juri). Za nastup smo od mogućih 50 imali 49 bodova, rekao je Stjepan.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stjepan ističe da im je glavni motiv za prijavu prije svega bila dobra zabava, a njihovo vozilo je bila atrakcija i prije same utrke.

Glavna stvar nam je bila da se zabavimo, što sigurno i jesmo. Moglo bi se reći da smo bili atrakcija prije utrke zbog marsovca s kim su se svi htjeli slikati, posebno djeca, a i vozilo je bilo definitivno među boljima ponajviše zbog suspenzije tj. opruga, kaže Stjepan.

U početku su imali dosta velika očekivanja, ali nakon što nisu postigli najbolje vrijeme na utrci ipak nisu očekivali medalju.

Imali smo dosta velika očekivanja, ali nakon ne baš najboljeg vremena na utrci nismo očekivali medalju.
Bili smo iznenađeni kada su nas kontaktirali da dođemo u red čekati dodjelu trofeja tj. da smo osvojili jedna od tri najbolja mjesta.

Stjepanom tim je odnio drugo mjesto u nimalo lako konkurenciji jer za sudjelovanje u utrci ove godine je bilo preko 700 prijava, a na glavnoj utrci je sudjelovalo čak 55 ekipa.

Imali smo i sponzore pa smo zato uspjeli to tako dobro napraviti, rekao je Stjepan.

Pogledajte u videu kako je izgledao njihov nastup!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close