LokalnaPolitika

Reagiranje Starčevića na situaciju u Zajednici sportova Grada Gospića

Nakon objave informacija o  problematičnom odnosu između Zajednice sportova Grada Gospića i  Grada Gospića čega je posljedica financijska propast Zajednice sportova zbog nefinanciranja iz Grada Gospića, jučer se redakciji Lika Cluba reagiranjem javio Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik.


Reagiranje prenosimo u cijelosti.

„Zbog plasiranja u javnosti niza dezinformacija i laži o financiranju sportskih klubova na području Grada Gospića i rada Zajednice sportova Grada Gospića te svjesne manipulacije pojedinaca koji takvim načinom nanose štetu institucijama Grada i meni osobno, iznosim sljedeće činjenice.

U protekloj, a i ovoj godini, stručne službe Grada Gospića su u više navrata, u skladu sa svojim pravima i ovlastima, reagirale i upozoravale na niz nepravilnosti i protuzakonitih radnji Zajednice sportova Grada Gospića, od propuštanja imenovanja Nadzornog odbora do nezakonitog donošenja Analize financijskih potreba za 2022. godinu do ne donošenja Financijskog plana i Godišnjeg programa rada te ne dostavljanja financijskih izvješća o utrošku sredstava.

Sve te radnje tj. nerad i ne poštivanje zakonskih odredbi od strane Zajednice sportova Grada Gospića dovele su do situacije da je od milijun kuna, koliko je osigurano u Proračunu Grada za sport, zbog obmane i manipulacije predsjednika Zajednice sportova, manjina u Zajednici odbila 250.000 kuna osiguranih za stručni rad Zajednice i materijalne troškove.

Kako bi spasili rad sportskih klubova i osigurali im financijska sredstva za natjecanja u ovoj godini Grad Gospić je raspisao javni poziv za financiranje sportskih udruga.

Na raspisani poziv, devet sportskih udruga koje su se javile, ostvarile su pravo na financiranje te su početkom lipnja sklopile ugovore o korištenju sredstava ukupne vrijednosti 700.000 kn te im je do sada isplaćeno već više od 50 posto dodijeljenih sredstva, odnosno 388.383,49 kn (HNK Gospić 91, HNK Croatia ’92, HNK Velebit, RK Gospić, HK Gospić, KK Gospić, KK Visočica, ŽKK Gospić i Powerlifting klub Rux).

Iz ovoga je jasno da klubovi funkcioniraju i da nisu, kao što to navode pojedinci, ostavljeni bez sredstava od strane Grada Gospića.

Također je jasno da je isključivi i jedini krivac za ne doznačavanje sredstava Zajednici sportova činjenica da Skupština Zajednice sportova Grada Gospića nikada nije usvojila financijski plan i program za 2022. godinu te je isključiva odgovornost za to na predsjedniku Zajednice, Izvršnom odboru i djelomično na članovima skupštine.

Financiranje udruga iz gradskog proračuna se ne može vršiti na temelju poznanstva, prijateljstva, ucjena ili medijske harange već isključivo samo transparentno prema propisanoj proceduri i predloženim programima, odnosno projektima što su sve ostale udruge i napravile osim Zajednice sportova grada Gospića.

Osobno ne prihvaćam i nikada neću prihvatiti ničije ultimatume koji su mi upućivani proteklih mjeseci kako bi se netko okoristio proračunskim sredstvima ili ista dijelio netransparentno kao što je bio slučaj i s organizacijom malonogometne lige prošle godine gdje me se pokušalo dovesti u neugodnu situaciju tvrdeći da sam odgovoran za organizacijski neuspjeh lige, a do današnjeg dana stručnim službama Grada Gospića nije dostavljeno izvješće o utrošku namjenskih sredstava i sredstava kotizacije. Javno pozivam vodstvo Zajednice sportova da to izvješće dostavi, a preporučujem i javno objave.

Pozivam javno sve moje kritičare, kako iz Zajednice sportova tako i ostale manipulatore u javnom prostoru, da javno objave dokument kada je održana skupština zajednice sportova Grada Gospića na kojoj je usvojen financijski plan i program za 2022. godinu, a vodstvu Zajednice sportova Grada Gospića upućujem još jednom javni poziv da stručnim službama dostave financijsko izviješće o utrošku sredstava što su po zakonu i bili dužni učiniti.

Pa neka javnost zaključi tko laže i manipulira.

I dalje odgovorno tvrdim da skupština Zajednice sportova Grada Gospića nikada nije usvojila niti dostavila Gradu Gospiću financijski plan i program za 2022. godinu.

Onima koji koriste ovu situaciju u pokušaju hvatanja jeftinih političkih bodova i vođenju političke kampanje poručujem da je legitimno voditi političku kampanju, ali da se ne služe lažima i podmetanjima te da to ne rade preko leđa sportskih udruga i sportaša.

U prilogu dostavljam na uvid i dopis odvjetničkog društva koje je angažirao Grad Gospić i iz kojeg se detaljno vide sve nepravilnosti u radu Zajednice sportova.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK GRADA GOSPIĆA

Karlo Starčević“


 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov, Lika Club

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close