Tehnologija

Read It Later servisi i aplikacije

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama danas nam je nadohvat ruke više informacija i sadržaja nego ikad prije. Dovoljno je samo otvoriti Facebook ili Twitter i u trenu smo zasuti mnogim zanimljivim linkovima, tim više što većina nas lajka odnosno prati stranice, portale i profile koji spadaju u sferu naših interesa.


Međutim, tu je i problem. Sadržaja je mnogo, ali vrijeme i obveze ne dopuštaju nam uvijek da istoga trena pročitamo sve što bismo željeli. Tu u pomoć uskaču razne aplikacije i servisi za naknadno čitanje koji nam omogućuju da sačuvamo i rasporedimo linkove koji nas zanimaju te im posvetimo punu pozornost onda kad nam to najviše odgovara. Izdvajamo nekoliko takvih servisa, a dobra stvar je što ih je većina besplatna!

Kippt
Kippt je online servis za jednostavno arhiviranje i katalogizaciju sadržaja koji vam omogućuje spremanje linkova u privatni inbox. Cijeli postupak olakšat će vam ekstenzije, odnosno dodaci za pojedine preglednike, a osim spremanja linkova, Kippt vam omogućuje kreiranje lista, označavanje omiljenog sadržaja te praćenje prijatelja i drugih korisnika. Servis je besplatan, ali postoji i Pro inačica koja za 5 dolara mjesečno pruža napredne opcije pretraživanja i kreiranje neograničenog broja lista.

Instapaper
Popularni servis i mobilna aplikacija Instapaper sačuvat će vaše linkove, sinkronizirati ih za čitanje na više uređaja te optimizirati izgled teksta prema zaslonu. Pohranjeni sadržaj dostupan je za čitanje na pametnome telefonu ili tabletu i kad nije dostupna internetska veza, a među ostalim, Instapaper pruža mogućnost označavanja i spremanja dijelova teksta. Servis postoji već šest godina, što ga čini jednim od pionira u svome segmentu. U web inačici je besplatan, dok aplikacija za Android i iOS stoji 2,99 dolara. Ako pak niste spremni platiti za aplikaciju, kao besplatna alternativa mogao bi vam poslužiti Readability, koji pruža slične mogućnosti.

Evernote
Evernote je masivan skup alata i aplikacija čija je svrha u prvome redu organizacija bilješki i dokumenata, ali pruža i opcije pohranjivanja sadržaja za kasnije čitanje. To ponajprije omogućuju besplatne ekstenzije za preglednike Evernote Web Clipper i Evernote Clearly, pomoću kojih se može spremiti cijele ili dijelove web stranica, odnosno članke u «pročišćenom» obliku (tj. bez reklama i drugih elemenata stranice). S obzirom na to da je cijeli Evernote bogat opcijama, postupno ćete sigurno otkriti još nekoliko načina i trikova za pohranjivanje linkova i članaka za naknadno čitanje.

Facebook Save
Facebook je nedavno predstavio svoju opciju za spremanje linkova, koju su vjerojatno mnogi dugo iščekivali. Premda ne pruža nikakve napredne mogućnosti, Facebook Save je veoma korisna značajka koju je jednostavno koristiti u mobilnoj i desktop inačici, bez potrebe za nekom dodatnom aplikacijom. Kad ugledate zanimljiv link na news feedu, potrebno je samo kliknuti na «kvačicu» izbornika koja se nalazi u gornjem desnom uglu objave i odabrati opciju za spremanje. Osim linkova na članke, moguće je i pohranjivanje poveznica na stranice na Facebooku, a spremljenom sadržaju možete pristupiti u izborniku s lijeve strane news feeda. Facebook će vam spremljene stavke automatski posložiti po kategorijama, a povremeno vas i podsjetiti na linkove koje ste pohranili.

Pocket
Ako dosad još niste imali iskustva u korištenju niti jednog servisa za spremanje članaka, preporučujemo vam da počnete s Pocketom. Mobilna aplikacija je besplatno dostupna za Android i iOS, a obično se koristi u kombinaciji s ekstenzijom za preglednik (podržani su Chrome, Firefox, Opera…). Pocket pritom sinkronizira sadržaj između uređaja, tj. ono što pohranite dok surfate na računalu moći ćete poslije čitati na pametnome telefonu, ali i obratno. Spremljeni tekst bit će vrlo pregledan, očišćen od suvišnih elemenata i prilagođen veličini zaslona, a u pravilu, zadržat će fotografije i ugrađene videozapise iz originalnog članka. Aplikacija zapravo postoji još od 2007. godine, a u svojim počecima nosila je naziv Read It Later.


 

Tekst: planb.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close