SportPolitikaIzdvojeno

Raspada se financiranje sporta u Gospiću? Razgovara se i o rasprodaji kombija i otkazima trenerima

POLITIKA U SPORTU

Ovog tjedna u Gospiću je održana Skupština Zajednice sportova Grada Gospića na kojoj je kulminiralo stanje u sportu Gospića


Predsjednik Nikola Starčević u gospićkom KIC-u izvijestio je prisutne o financijskom stanju Zajednice te prošao kroz točke dnevnog reda sa 14 prisutnih članova. Kako Zajednica više nema financiranja iz Grada Gospića, stvorili su se dugovi i u blokadi je već 70 dana. Trenutno se nalazi u minusu od 137.262 kuna. Osim duga po karticama i prema knjigovodstvu, taj iznos uključuje i pozajmicu u iznosu od 33.000 od Zajednice sportova LSŽ za plaće trenera za 12. i 1. mjesec jer ih Grad već tada ne financira svojim amandmanom, rekao je Nikola Starčević kao predsjednik Zajednice.

Na pitanje skupštinara zašto kod prijave za dodjelu sredstava za 2022. godinu nije održana Skupština, Nikola Starčević je rekao da je zahtjev predan bez da je izglasan na Skupštini na naputak gradonačelnika Karla Starčevića.

“Pismenom korespodencijom preko maila klubovi su se očitovali o svojim potrebama za 2021. godinu. Neki klubovi se nisu očitovali i mi smo htjeli raditi skupštinu. U to vrijeme grad je bio dužan prema udrugama više od 40 posto sredstava. Grad je kasnio, imao je probleme s likvidnošću. Karlo Starčević mi je osobno rekao: “Nemoj raditi skupštinu, svi su bijesni na tebe.” Poslao sam kružni mail prema naputku i svi su se klubovi očitovali, no nogometni neki nisu. Na temelju zahtjeva klubova poslali smo prema Gradu Gospiću zahtjev za 2022.”, rekao je Nikola Starčević na Skupštini.

Ističe da je Gradsko vijeće Grada Gospića prekršilo Zakon o sportu, što je po njegovim riječima potvrdilo i Ministarstvo financija, no i dalje čekaju očitovanje Ministarstva turizma i sporta: “Ministarstvo financija se očitovalo i reklo da, prekršen je Zakon o sportu, članak 76. i oni su to prebacili na Ministarstvo turizma i sporta. To stoji u ladici 4 mjeseca.”

Dopredsjednik Zajednice Danijel Tušak istaknuo je da su na nivou Grada odlučili da se unutar Zajednice sportova neće rješavati problemi sporta u gradu zbog očitih animoziteta prema Nikoli Starčeviću.

“Oni se pravdaju situacijom da nije legalno poslan prijedlog za potrebe u sportu u 2022. Nije održana Skupština i tu se nema što reći. Zna se to dešavati u mnogo zajednica pa to nije nikakav razlog da se rade ovakvi neredi u sportu grada Gospića. Moglo se riješiti da se imalo volje. Mi smo osobno pokušali sjesti s Gradom bez Nikole, jer znamo da prema Nikoli imaju problem, da vidimo u čemu je problem i da probamo riješiti unutar Zajednice. Nitko osim gradonačelnika nije imao sluha razgovarati o tome”, rekao je Tušak.

Po meni, ako su vidjeli da nije legalan plan potreba – jedini način je bio ne ići izglasati potrebe u sportu. Kad su već izglasali potrebe u sportu, onda su trebali pristupiti tome da se po tom Članku 76. to da Zajednici. Ali novac se očito nije htio dati Zajednici zato što je Nikola Starčević predsjednik, istaknuo je Tušak.

Kaže da je Grad samoinicijativno rasporedio novac kako oni misle da im to odgovara, a to treba Zajednica raditi među sobom i u tome je glavni problem.

“Otezali su s javnim pozivom koji je također nelegalan i raspodijelili su novce gdje sigurno puno vas nije zadovoljno. Moje osobno mišljenje je da Grad mora biti svjestan da se kroz sport razvijaju i djeca i odrasli i ostaju zdravi. To oni ne shvaćaju, nego za dva ili tri sporta koji su najmnogoljudniji se daju novci, a za ostale – neka se snalaze kako hoće”, rekao je Tušak.

Ako tvrdite da je moj ogroman propust što nisam održao Skupštinu, i da zbog toga Grad to sve radi, onda Grad nije mogao na temelju ničega izglasati nikakve potrebe u sportu. Ovo ne može biti legalno kako god okrenete”, rekao je u nastavku Nikola Starčević.

“Imamo sportaše prve kategorije, nemaju više stipendije. Treneri koji su se školovali i rade s našom djecom nemaju plaće”

U nastavku sjednice raspravljalo se o prodaji imovine Zajednice zbog nastalog duga. Kako je izvijestio Starčević, u vlasništvu Zajednice se nalaze dva kombija za koje već sad postoje potencijalni kupci i njihovom prodajom Zajednica može uprihoditi oko 200 tisuća kuna.

Skupština je prihvatila prijedlog kojim se prodaja kombija odgađa do 30. lipnja. Taj datum je određen kao rok do kojega će se tročlana komisija u sastavu Radoševića, Šimića i Tušaka obratiti Gradu za nalaženje financijskog rješenja, a ako rješenje ne bude pronađeno, zajednica će nakon 30. lipnja prodati na tržištu jedan kombi s kojim se može pokriti cijeli dug.

U nastavku sjednice Skupština je raspravljala o odluci da se raskinu ugovori za trenere i to temeljem poslovno uvjetovanog otkaza te da se treneri ponovno zaposle čim se stvore uvjeti za to. Treneri imaju ugovor na neodređeno i zaposleni su u veljači 2021. te su sredstva za njih 2021. postojala, naglasio je Starčević: “Ja osobno trenerima nikad ne bih dao otkaz jer smatram da je to potreba i to je bila odluka na Gradskom vijeću da se oni zaposle”.

Odlučeno je da će i odluka o raskidu ugovora s trenerima pričekati kraj lipnja. U međuvremenu će tročlano povjerenstvo pokrenuti razgovor s Gradom i pokušati postići konstruktivan dogovor za spas Zajednice i dva radna mjesta.

Prša ususret Skupštini poslala opširno objašnjenje svoje strane priče

Portal Lika Club dobio je informacije iz jedne  oštećene gospićke sportske udruge, o tome da je zamjenica gradonačelnika Starčevića Kristina Prša, ususret ovoj Skupštini svima  poslala opširno objašnjenje svoje strane priče. U opisu na nekoliko stranica, pokušala je objasniti da Nikola Starčević nije u pravu, i da Grad u ovim potezima je u pravu.

Kako će završiti ovo očito uplitanje politike u sport Grada Gospića, možda će se znati već 30. lipnja, ukoliko Starčević i Prša budu htjeli ponovno razgovarati sa tročlanom komisijom u sastavu Radoševića, Šimića i Tušaka, u interesu sportaša Grada Gospića.  Ukoliko ne budu htjeli razgovarati,  čini se da se sportašima ne piše dobro po pitanju financija.

Nakon rasprodaje imovine, gospićka Zajednica više neće imati smisla postojati što je rijedak slučaj u cijeloj Hrvatskoj.


 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close