Zdravlje

Rak testisa je izlječiv: ako se otkrije na vrijeme

Rak testisa najčešći je tumor muškaraca mlađe životne dobi, a u posljednjih 40 godina bilježi se udvostručenje pojavnosti tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe, upozorila je u sklopu nove javnozdravstvene kampanje dr. sc. Marija Gamulin, dr. med., prim.


– Riječ je o bolesti koja je biološki dobro izlječiva ako se otkrije u ranoj fazi, pipanjem testisa, a osobito kod mlađe populacije. Rak testisa rijedak je tumor i čini tek jedan posto tumora u svih muškaraca, ali je čest u mlađoj dobi. Dobra je vijest da je rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi – objašnjava liječnica i dodaje kako je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2013. godine broj novooboljelih od raka testisa u RH bio 181, s najvećom učestalosti između 30. i 34. godine života.

– Kao i sve vrste tumora, i ovaj se genetski nasljeđuje, no to kod raka testisa funkcionira malo drukčije. Primjerice, ako jedan brat ima rak testisa, veća je mogućnost da ga i drugi brat dobije (8 do 10 puta) nego ako ga ima otac. Postoji li u obitelji više braće, od kojih jedan ima rak, preporučila bih da se sva kontroliraju i to redovno. Tu je i pitanje nespuštenog testisa. Ako se rodi muško dijete, a nisu se spustili testisi, treba se potražiti pomoć pedijatra – ističe dr. Gamulin.

Na stranici www.pocesisrazlogom.com možete vidjeti kako obaviti samopregled, a otvoreno je i savjetovalište “Počeši s razlogom” u sklopu kojeg će liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb svakog četvrtka od 13 do 15sati na broj telefona 01 2388 112 odgovarati na sva pitanja o toj bolesti.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji | Foto: healthtap

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close