KarijeraTehnologija

RADIONICE, IZLOŽBE I TRADICIJSKA KULTURA Pogledajte kako je bilo na “Festivalu znanosti” Odjela za nastavničke studije Gospić!

Ove godine, od 10. do 15. svibnja održavao se Festival znanosti, 18. po redu. Ovogodišnja tema festivala bila je kultura znanosti.


Odvijale su se brojne zanimljive manifestacije diljem naše zemlje u organizaciji sveučilišta, instituta, udruga, škola, muzeja… Program Festivala znanosti možete pogledati na linku, a što se protekli tjedan događalo na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću možete pogledati u nastavku, a detaljnije o svakoj aktivnosti na web stranicama Odjela za nastavničke studije u Gospiću i na Facebooku.

Studenti(ce) I. i V. godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Marijana Richtera priredili su dvije izložbe svojih radova u virtualnom obliku. Nametnuta ograničenja pandemijom potaknula su nastavnika i studente na iznalaženje novih metoda za istraživanje umjetnosti. U tom smislu on line katalozi sa studentskim likovnim radovima su primjeri mogućnosti izvođenja virtualne nastave, ali i pokazatelji inventivnosti i kreativnosti studentica i studenata. Što i kako su birali u umjetnosti i što su od odabranog napravili možete pogledati na OVDJE i OVDJE.

Povodom Festivala znanosti 2021. nastala je i virtualna izložba radova studenata V. godine u sklopu kolegija Likovni pristup dječjoj književnosti pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Ane Vivoda.

 

Lucija Artić, Mala vila Velebita
Lucija Artić, Mala vila Velebita

 

Andrea Selec, Nikolina Marković, Anja Rajak prema pjesmi Jure Karakaša Vrabac

Dana 11. svibnja u Otočcu je održan Festival znanosti u suradnji Sveučilišta u Zadru, Odjela za nastavničke studije u Gospiću i Odjela za kroatistiku, i KUBS Baštinice iz Otočca.

Interpretirala se tema kulture znanosti predavanjem Atavizmi pripovijedanja u digitalnom diskursu, a predstavljena je i 3D animacija Stari grad Otočac na vodi pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Otočca.

Tijekom radionice pod nazivom “Tradicijska kultura” u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću učenici četvrtog razreda osnovne škole s učiteljicom Anom Nikšić te studentice prve i četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću pod mentorstvom dr. sc. Ines Cvitković Kalanjoš prezentirali su tradicijsku kulturu ličkog kraja, smišljali su stihove ličkih bećaraca koje su pjevali na obali rijeke Novčice i degustirali tradicijska jela Like.

Radionica na temu „Psihologija kao kultura znanosti“ vodila je doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković i studentice prve godine koje su djeci uživo demonstrirale tri psihološke teme i studentica treće godine koja je preko platforme MS Teams djeci prezentirala Teoriju Jana Piageta o razvoju mišljenja i govora djece.

Radionica se odvijala u dvorištu Osnovne škole dr. Jure Turića u prvom razredu učiteljice Vlatke Galac.

U festivalskoj aktivnosti sudjelovali su učenici četvrtog razreda Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću s učiteljicom Anom Nikšić i studenti s Odjela za nastavničke studije u Gospiću pod mentorstvom doc. dr. sc. Brace Tomljenovića.

Na uzorku od 20 sudionika primjenjivali su skup od 2 varijable s ciljem da se utvrditi postoji li razlika u manifestnim mjerama morfoloških antropometrijskih obilježja u odnosu na Norme. Svrsishodnost rada jest ta da se na temelju dobivenih informacija na optimalan način može provoditi modeliranje, dijagnosticiranje, planiranje, programiranje i kontroliranje tjelesnog vježbanja učenika i učenica razredne nastave.

Radionica – Sadionica. je organizirana u dvorištu zgrade Odjela za nastavničke studije u Gospiću gdje su sađene sadnice bobičastog voća koje uspijevaju na području Like: kupine, maline, ribizla, ogrozd.

Uz demonstraciju procesa sadnje i upoznavanje osnovnih obilježja bobičastog voća skrenula se pozornost na pozitivne aspekte uzgoja i konzumiranja pojedinih vrsta voća u svakodnevnoj prehrani.

Nositelji i organizatori aktivnosti su doc. dr. sc. Jadranka Brkić-Vejmelka, izv. prof. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija i studentice 4. godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću.

Studentice četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću u okviru kolegija Metodika hrvatskoga jezika pod mentorstvom asistentice Marine Franić Šimunić, provele su radionicu i pričaonicu s učenicima razredne nastave OŠ dr. Jure Turića u Gospiću, kojom su obuhvaćeni pojmovi kulture čitanja, pisanja, govorenja i slušanja.

Studentice Odjela za nastavničke studije u Gospiću, pod vodstvom mentorica izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić-Mataija i doc. dr. sc. Jasminke Brala Mudrovčić, pripremile su niz lutkarskih aktivnosti koje su predstavile učenicima Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića.

Kroz radionicu Igra s ginjol lutkom kao medijem scenske kulture prikazale su proces nastanka lutke te načine njezine animacije u okviru odabranog književnog predloška.

 

Izvor / Foto: Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close